- Slik mestrer du Birken

- Ikke vær så opptatt av puls og tid. Gå heller på følelsen i kroppen. Legger du også en god plan for inntak av mat og drikke underveis, har du en fin Birken-oppskrift, smiler Anders Aukland.

Mora, Sverige 20120304. Anders Aukland ble nummer sju i årets Vasalopp på 90 km søndag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Bendiksby, Terje
Veien hit
Langrennslegenden er den eneste som har vunnet både OL-gull, VM-gull, verdenscup, Vasaloppet, Marcialonga og Birken. Sistnevnte har han vunnet fire ganger og Aukland elsker den 54-kilometer lange turen mellom Rena og Lillehammer.Lørdag stiller han som vanlig på startstreken sammen med over 10 000 langrennsentusiaster, og i en pressemelding fra Maxim Norge, deler Birkebeiner-kongen sine beste tips til en best mulig tur over fjellet:ForberedelserTa gjerne en rolig langtur dagen før Birken så du får i gang blodpumpa. Samle overskudd og spis/drikk godt underveis. Sørg for å sove godt om natta i dagen før rennet, og spis bra. Ikke pump deg stappmett, men spis heller ofte og litt mindre. De siste par dagene før startskuddet går anbefaler jeg å ha litt høyere inntak av karbohydratrik mat (pasta, ris, brød).SkismøringBirken går i klassisk stil, og har bra med stigning i første del av løpet. Dermed er det viktig å ha skikkelig feste så du ikke blir utslitt av glipptak og bakglatte ski. Føret på selve løpsdagen avgjør hva du skal smøre med, så det lønner seg å følge nøye med på værmeldingene i dagene før rennet. Mange smøreleverandører er flinke til å gi smøretips – du kan til og med få skiene smurt ferdig for noen ekstra kroner før start – men det viktigste er at du vet sånn noenlunde hva som fungerer for deg. Ikke bli forvirret av alle som skal mene noe om smøreforholdene. Det er som regel enklere enn du tror. Et par tommelfingerregler er imidlertid greit å holde seg til: 
  • Føre på fjellet er gjerne litt annerledes enn ved starten på Rena, så ta bare ett lag smøring som passer forholdene ved start. Smør ellers for fjellet!
  • Sporet blir glattere jo senere ut i puljene man starter. Smør for litt varmere føre enn det løperne i de første puljene gjør.
ErnæringLegg en plan for inntak av næring underveis i løypa. Underveis i løpet bør du drikke sportsdrikk eller saft ganske ofte. Sukker er viktig! Spis i tillegg minst to energigels fra halvgått løp og inn. Har du et ambisiøst tidsnivå, bør du ellers være forsiktig med å spise så mye mer. Får du en tomhetsfølelse i magen og farten går kraftig ned, er det smart å fylle på med en energibar også. LøpstaktikkGrovt sett sett dreier det seg om å finne en fart som gir grei flyt ut fra start, også kline til med det du har fra Midtfjell og inn. Ikke vær for opptatt av puls og tid, men gå heller på følelsen i kroppen. Kjenner du deg sterk, er det bare å smelle til fra start. Er derimot kroppen litt slapp, kan det lønne seg å holde igjen litt på farta til Midtfjell og satse på at kroppen våkner så du kan gi litt ekstra derfra og inn.Dersom du er i veldig god form og tåler melkesyre godt, kan du gå som om det er målgang på Dølfjellet. Da kan du tåle å ligge på 85-90 % av makspuls i tøffe partier fram til Kvarstad. Det er mange flater og utforkjøringer underveis i Birken, og der henter du deg lett inn igjen hvis du er i knallform. Uansett nivå, er det imidlertid lurt å spare seg litt i motbakkene for så å smelle til når du kommer over toppen. Det vil du totalt spare krefter-  og tjene tid -  på.Husk også å veksle mellom de klassiske skiteknikkene når du går. Birken har en variert løype, og det er mye krefter å spare/tid å hente ved å bruke riktig teknikk i riktig terreng.MotivasjonNoen blir trigget av å klare merket, eller sette personlig rekord. Andre har som mål å gjennomføre rennet. Uansett, er det viktig at hodet og det mentale spiller på lag.Jeg anbefaler at du setter deg et mål hvor hver matstasjon du skal passere underveis. Lag deg et tidsskjema og/eller en oversikt over hva du skal spise og drikke der. Premiering er også gull! Overrask deg selv eller noen du går sammen med ved legge en premie i sekken dag før løpet. Det er alltid gøy a ha noe å se frem til når du kommer til Lillehammer.