After ski

Vinene fra Savoie er mindre kjent enn skiløypene, men slett ikke dårligere.

Ukens rett er drikkevennlig, både lette og saftige rødviner, lyse og friske øl og mange typer hvitvin kan passe godt. Siden retten totalt sett er ganske mager, kan drikkefølget gjerne være relativt alkoholsvakt, ungdommelig og friskt.Jeg har valgt en vin fra det litt bortgjemte franske vinområdet Savoie denne uken. Vinmonopolet har nylig lansert et par viner herfra.Savoie ligger ved grensen til Sveits, ved foten av de franske alpene mellom Lyon og Genève, og er nok mer kjent som skidestinasjon enn som vinområde. Området er ikke veldig stort, verken i utstrekning eller vinvolum, og omtrent to tredeler av vinene er hvite.Se oppskriften på ukens rett HERDen mest utbredte hvite druen i området er Jacquère, som vi tror stammer herfra, og som kan gi svært høye avlinger. Det er viktig å holde avlingene nede hvis vinen skal bli bra. I området drikkes viner av Jacquère ofte til lokale varianter av ostefondue.Labbé Vin de Savoie Abymes Jacquère 2014 (varenr. 2274601, kr 124,90, butikkategori 6) er laget av druen Jacquère fra underappellasjonen Abymes, som har kalkholdig jordsmonn. Produsenten, Domaine Labbé, ble etablert i 1975 og har en eiendom på cirka 10 hektar.Vinen er gjæret i rustfrie ståltanker og bør drikkes innen to år. Duften er floral og frisk, med aroma av sitron, lime, grønne epler og nektariner. I munnen har vinen frisk syre som balanseres av noen gram restsødme. Denne lette, enkle vinen med smak av syrlig frukt er etter mitt skjønn ganske så vellykket i sin rimelige sjanger. Mat-/vinkombinasjonen fungerer utmerket. Vinen renser ganen på en forbilledlig måte, og vinens smaker harmonerer meget godt med den saftige, friterte kyllingen. Hasselnøttene og den rike sausen samspiller med vinens ungdommelige aromabilde.