Derfor er du sulten hele tiden

Kjenner du følelsen av å være småsulten hele tiden? Det kan skyldes forhøyede kortisolnivåer.

Går du og småspiser hele dagen fordi du alltid har lyst på noe? Har du et sug etter mat, selv om du ikke er ordentlig sulten? Det kan skyldes høye kortisolnivåer, skriver Avisen.dk.Kortisol er et hormon som stimulerer apetitten og gir deg lyst til å spise i løpet av dagen, til tross for at du ikke er sulten. Hvis du hele tiden har lyst på en liten godbit, kan det være fordi hjernen din ikke klarer å normalisere kortisolnivået ditt. - Hvis man får akutt stress, så utløser binyrene adrenalin som hemmer apetitten. Samtidig utskiller binyrene også kortisol. Men er stressnivået vedvarende høyt, vil det gi kronisk forhøyede nivåer av kortisol i blodet, og det er blant annet apetittstimulerende, sier Julie Berg Schmidt, som forsker på fedme ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.Så dersom du hele tiden er sulten, da bør du stoppe opp og overveie om du har for mye stress i hverdagen, eller om du sover for lite. For lite søvn kan også ha effekt på hvor mye du har lyst til å spise. Årsaken er den samme. Foruten stress kan følgende faktorer medvirke til at du har en økt sultfornemmelse:- Du spiser for mye raske karbohydrater- Du får ikke i deg nok kostfibrer og protein- Du er distrahert og ser tv mens du spiser- Du hopper over de store måltidene