Salat - Scanpix

Halve Norge går på diett

Nesten halvparten av nordmenn sier de står på en form for diett.

Mer enn fire av ti nordmenn i voksen alder, nærmere bestemt 42 prosent, er på én eller annen form for diett. Det viser Nestlé Matbarometer 2016, en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov.Ulike dietter som skal gi vekttap er klart mest populære, og snaue én fjerdedel av respondentene oppgir at de følger denne typen regimer. Også lavkarbo-diett og vegetarisk diett er populære. De viktigste grunnene til at folk velger å være på diett, er at de ønsker å bli sunnere og slankere, mens etiske overbevisninger får folk til å bli vegetarianere.­– Det er mange ulike årsaker til at folk går på diett – det være seg et ønske om å gå ned i vekt, allergi eller helsetrender. Fra et ernæringsmessig standpunkt anbefales det å ha en balansert livsstil med et variert kosthold, i henhold til helsemyndighetenes kostholdsråd. Grunnen til det er at mange av diettene ekskluderer viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger, sier Emmelie Augustsson, ernæringsspesialist hos Nestlé.Spiser mer rødt kjøttPå spørsmål om hvordan vi har endret spisevanene våre de siste fem årene, er det er flere nordmenn som oppgir at de at de spiser rødt kjøtt «oftere» i dag enn for fem år siden, enn de som spiser rødt kjøtt «sjeldnere». Her skiller vi oss fra respondentene i de andre nordiske landene i undersøkelsen.Dette kan skyldes at mange nordmenn de siste årene har kastet seg på trenddietten bestående av mat rik på proteiner og lav på karbohydrater. I ekstremtilfeller bytter folk ut havregrøten med bacon og pølser til frokost, eller spiser bare kjøtt til middag, uten karbohydrater til.– Det er overraskende å se at nordmenn oppgir at de har økt inntaket av rødt kjøtt de siste fem årene. Dette har skjedd til tross for stor oppmerksomhet rundt at vi bør spise mindre kjøtt, både av miljø- og helseårsaker. Forskning viser at det er en sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og kreft. Generelt vil det være sunnere for mange av oss å spise mer vegetarmat og fisk istedenfor prosessert kjøtt, sier Emmelie Augustsson, ernæringsspesialist hos Nestlé.41 prosent av respondentene svarer at de spiser mer grønnsaker i dag enn de gjorde for fem år siden. 39 prosent svarer at de planlegger å spise enda mer grønnsaker i årene som kommer enn de gjør i dag. Samtidig forventer nordmenn både å spise sunnere, mer miljøvennlig og mer lokalt produsert mat i fremtiden.Vi angrer på det vi spiserNesten halvparten av alle norske kvinner angrer fra tid til annen på det de nettopp spiste. Tilsvarende tall for menn er én tredel. Det er særlig de unge som har dårlig samvittighet i forhold til hva de spiser, der over halvparten angrer flere ganger i måneden eller oftere.– Det er et vanlig fenomen at særlig unge føler press til å følge et strengt kostholdsregime, men det er ikke alltid like lett å overholde. For de aller fleste vil det være mer hensiktsmessig å holde seg til en balansert og variert kosthold med moderate porsjoner, og unne seg noe søtt og godt fra tid til annen, sier Emmelie Augustsson, ernæringsspesialist hos Nestlé.De unge planlegger merEn annen trend er at unge planlegger ukens måltider i høyere grad enn de eldre. Det blir mindre og mindre vanlig å ha en ukesplan jo eldre man blir, og mens 50 prosent av de over 65 år bestemmer seg for hva de skal ha til middag dagen før, eller tidligst et par dager før, er det bare 30 prosent av de i aldersgruppen 18-34 år som venter like lenge. Under hver tiende bestemmer seg for hva de skal spise til middag når de er i butikken, uavhengig av alder, viser Nestlé Matbarometer 2016.Tiden foran skjerm dobles i løpet av tenåreneVi ser at tiden man bruker foran en skjerm, det være seg TV, PC, smart-telefon, nettbrett eller tilsvarende, øker dramatisk fra barna er syv til elleve år. Funnene indikerer barn fra de er syv til ti år i snitt bruker rundt to timer daglig foran en skjerm, mens tilsvarende tall i slutten av tenårene er i underkant av fire timer. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Nestlé i 2015 viser at TV og media for mange også er en viktig ingrediens ved middagsbordet. Det vanligste er fortsatt å innta middagen ved middagsbordet, uten forstyrrelser fra TV, smarttelefoner og nettbrett, men hele 34 prosent av de spurte nordmennene svarte at de ikke skrur av når de samler seg til middag.En byrde å lage middag81 prosent av de spurte kvinnene oppgir at de syns det er en byrde å tilberede middag, men 75 prosent av mennene sier det samme. Det er en tendens til at flere unge enn eldre syns at middagstilbereding er en byrde.Til tross for at frokosten sies å være dagens viktigste måltid, er middagen vårt ubestridte favorittmåltid i løpet av dagen. Henholdsvis 65 og 74 prosent av de spurte kvinner og menn, oppgir at middagen er deres favoritt i hverdagen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også