Matolje kan være kreftfremkallende

Feil bruk av matolje kan være skadelig. 

Noen matoljer er velegnet til steking, mens andre er direkte helseskadelige å steke i, skriver Avisen.dk. Og det kan være vanskelig å skille stekeoljer fra salatoljer, men her er noen huskeregler fra helseveileder Susy Grundahl:- Alle oljer inneholder både mettede, flerumettede og umettede fettsyrer. Det er mengden av de forskjellige fettstoffene som avgjør om en olje tåler steking eller ikke, forklarer hun. Mange bruker olje i maten hver dag, og litt olje kan være sunt. Men når vi steker i olje, er det ikke alltid at man kan smake at den er blitt harsk.- Når en olje er harsk dannes det skadelige forbindelser som kalles frie radikaler, og det er kreftfremkallende, sier Susy Grundahl og fortsetter:- Vi kan alltid lukte om en olje er harsk, og dermed la være å spise den. Men hvis vi steker i en olje som ikke tåler oppvarming, så oppdager vi ikke at den er blitt ødelagt og dermed er skadelig for kroppen, sier hun.Stekeoljene er rike på mettede fettsyrer, og kan derfor tåle høy oppvarming. De oljene som er fattige på mettede fettsyrer skal brukes til andre ting, for eksempel salater. - Du kan steke i blant annet smør, kokosolje, solsikkeolje, tistelolje og Ghee. Olivenolje tåler oppvarming, men ikke hard steking. Du kan eventuelt blande smør og olivenolje når du steker, sier Grundahl.Men du må ikke steke i de umettede oljene som valnøttolje, rapsolje og sesamolje.