Ærlig og naken italiener til sommerbordet

Når solen er tilbake og temperaturene kryper oppover det på tide å finne frem noe lysere og lettere å ha i glasset.

Soave er kanskje mest kjent for masseprodusert supermarked-vin. Filippo Filippi og hans Soave Vigne della Brà 2013 er et hederlig unntak. Wine Spectator omtaler øko-vinbonden som «Soaves frie sjel». Strågule Vigne della Brà 2013 er kompleks og jordsmonnspreget med smak av eple, sitrus og svale urter og hint av grapefrukt i ettesmaken. Fylden er rund og kremete, og Vigne della Brà 2013 kjennes myk og frisk i munnen, med smak av moden frukt med mineralitet som munner ut i en lang, forfriskende og fruktig avslutning. Aromaen er preget av moden frukt, med sitrus, nøtter og mineraler.- Gjennom garganega kommer mineraliteten vi har her til perfekt uttrykk. En god soave bør ha noe frukt, blomster og salinitet. Syren er ikke så viktig, men du må ha mineraliteten og saliniteten, har Filippo Filippi tidligere uttalt i et intervju med WineSpectator.

Vigne della Brà er en god allrounder. Her har du et godt valg til sommerens sjømat-retter, enten du serverer selvfisket makrell fra grillen eller lekre skalldyr-retter. Den har også friskheten og fylden til å takle asiatiske retter som sashimi med ingefær og soyasaus, og du vil finne den som en god match til sommerens koldtbord med småretter som caprese, kalkunsalat, og lagrede harde italienske oster.Filippo Filippi holder til i Castelcerino. Plassert 400 meter over havet ligger markene til Filippi høyere enn resten av vinrankene Soave i Veneto-regionen i det nordøstlige hjørnet av Italia.Her i den nordligste og kjøligste delen av Soave eier Filippi 16 hektar med godt ventilerte og økologisk sertifiserte vinmarker.Familien har holdt til på denne gården helt siden 1300-tallet, men det var først tidlig på 1900-tallet Filippi-familien begynte med vinproduksjon. Nesten alle vinmarkene ble plantet på 1950-tallet.
Garganega-druene som er brukt i Filippi Soave Vigne della Brà 2013 kommer fra 60 år gamle vinstokker som vokser i sand- og leirholdig jordsmonn av vulkansk opprinnelse med basalt og kalkstein i den sørvestvendte vinmarken Brà. Innhøstingen skjer for hånd.Etter avstilking får druene hvile i rundt et døgn før de presses og spontanfermenteres. Deretter modnes vinen i ståltank på bunnfallet i 20 måneder, før den tappes på flaske uten verken klaring eller filtrering.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også