Derfor er franske kvinner slanke

Franskmennene elsker croissanter, oster, vin og lange måltider. Likevel er franske kvinner kjent for å være svært slanke.

En av hemmelighetene bak franske kvinners smale midje, ligger i at mat blir ansett som nytelse, fokus er ikke på kalorier og næringsstoffer, skriver VG.Lege Maria Arlén Larsen, doktorgradsstipendiat på fedme, mener at en større oppmerksomhet på måltidet kan hindre at vi overspiser.- Når du fokuserer på nytelsen og ikke på om dette er "ja- eller nei-mat", unngår du de negative følelsene rundt mat. Studier viser at negative tanker, følelser og handlinger knyttet til mat kan lede til periodevis overspising eller såkalt "bingeeating", en klar risiko for overvekt, forklarer Arlén Larsern. Det er verdt å merke seg at det er nettopp dette fokuset på nytelse kombinert med andre gunstige faktorer i det franske spisemønsteret, som til sammen gir helseeffekten. At franskmenn bruker lang tid ved bordet, er også fordelaktig. - Når man bruker mer tid på måltidet, klarer sult- og metthetssenteret vårt å bedre regulere hvor mye vi trenger å spise. Vi lytter mer til kroppens signaler. Det er av betydning for matinntaket og vekten, sier hun. Andre faktorer er at småspising er sett ned på, at man benytter mindre porsjoner og har et fokus på kvalitet i stedet for kvantitet.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker