Dette er sommerens øltrend

Berliner Weisse er en øltype vi kommer til å se mye av denne våren og sommeren.

Denne uken får sprø kylling følge av snerten rød chili som det virkelig svinger av. Rettens styrke tilsier at drikkefølget bør ha litt sødme for å harmonere, og at både bitre øl og de fleste rødviner er utelukket.Les også: Ukas rettHalvtørr tysk riesling og alkoholfri norsk eplejuice er begge gode valg, men jeg fikk så inderlig lyst på øl til denne retten. Det er altså viktig at bitterheten i ølet er lav, slik at det ikke blir krasj med den sterke curryen.Vi får stadig bedre tilgang på spennende øltyper her til lands, og en av mine favoritter er den tyske varianten Berliner Weisse. Dette er et overgjæret, surt øl som er laget med en del hvetemalt og gjæres ferdig i flasken. Øltypen karakteriseres av moderat eller lav alkohol, med utrolig høy surhetsgrad og lav bitterhet.I Tyskland er det vanlig å servere disse ølene med litt fruktsirup for å balansere den karakteristiske syren. Jeg foretrekker ølet som det er.Noe av det jeg liker med øltilbudet nå til dags, er at bryggerier fra alle mulige steder lager sine egne tolkninger og versjoner av ulike kategorier øl – og på den måten setter sitt eget preg på bryggene. Dette gir en god dynamikk og stimulerer til kreativitet utover det å kopiere klassiske ølstiler.Buxton Far Skyline Berliner Weisse (varenr. 2855802, kr 46,40, butikkkategori 5) er en av Berliner Weisse. Det er syrlig, med lett sødme som harmonerer med den sprø og saftige kyllingen. Også på luktplanet harmonerer retten og ølet godt. Ølets sitrus- og kryddertoner glir sammen med rettens indiske toner på en forbilledlig måte. Den søte kokosmelken og den delikate risen sørger for at samspillet med ølet blir fullendt. Dette var en frisk og frekk kombinasjon, som jeg opplevde som vårlig og eksotisk på samme tid.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også