- Smaken av luksus

Det er ikke bare solen som lokker i Krotia, landet har også viner verdige til å komplettere havets beste råvare.

Ukens rett, saftig og sødmefull sjøkreps, sammen med spinat, ricotta, parmesan og pasta, er bare helt utrolig godt. Sjøkreps i sesong er luksus, noe vinvalget absolutt bør reflektere. Det er enten god champagne eller fyldig hvitvin som gjelder til en slik rett.Det er viktig at vinen er konsentrert nok og har fyldig nok konsistens til å matche rettens silkemyke, sødmefulle karakter. Samtidig må vinen være frisk nok til å løfte fram de fine nyansene i retten.Det ble en hvitvin fra det litt uventede vinlandet Kroatia denne gangen, nærmere bestemt fra ferieøya Istria. Denne særpreget vinen plasserer seg i den populære kategorien «naturvin». Jeg synes den er god nok til å akkompagnere Øyvinds suverene sjøkrepsrett – den ene gjør den andre til stjerne i dette showet.Kroatia har en vinhistorie som er flere tusen år gammel, og vin er den foretrukne måltidsdrikken i landet. Kabola Malvazija Unica 2010 (varenr. 3701401, kr 251,60, butikkategori 6) er laget av familien Markežić, som har produsert vin nordvest på Istria siden 1891.Markežić-familien sverger til økologisk druedyrking. Man lar vinen gjære de første dagene sammen med drueskallene, deretter modnes den ett år i store gamle eikefat før flasketapping. Denne vinen er meget kompleks med lukt av moden frukt, tørket frukt, blomster, nøtter og eksotiske krydder. På smak er den velbalansert og intens, med en saltaktig mineralitet på tungen og lang nøttaktig ettersmak. Vinens aroma, samt konsentrerte og presise frukt, passer den sødmefulle, rike smaken av de stekte sjøkrepshalene perfekt. Også pastarullen med klokjøtt, ricotta, parmesan og spinat smaker genialt sammen med vinen. Vinen renser ganen, og mineraliteten og nøttepreget smelter sammen med de komplekse smakene i rullen. Dette var en match for den kresne og litt eventyrlystne!Sjekk ut denne eksotiske vinen før den forsvinner fra polhyllene.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også