De fleste har fått med seg at det er sunnere å spise fullkornsvarianter av brød, ris og pasta, men anbefalingene spriker og lite er kjent om akkurat hvor mye som skal til. Et forskerteam i London, ledet av NTNU-stipendiat Dagfinn Aune, har tatt for seg 45 internasjonale studier og for første gang tallfestet fordelene. For dem som ikke spiser fullkorn i det hele tatt gir bare 30 gram fullkorn per dag en redusert risiko for tidlig død på 18 prosent.– Det mest overraskende ved undersøkelsene er at fullkornprodukter beskytter mot så mange forskjellige sykdommer. For eksempel var det redusert risiko for dødelighet for hjertesykdom, slag, hjerte- og karsykdommer samlet, kreft, infeksjonssykdommer, diabetes og luftveissykdommer, sier Aune til NTB.Resultatene viser at det er mye å oppnå både for dem som går fra ikke noe til litt mer fullkorn og for dem som går fra noen fullkornsprodukter til flere. (©NTB)