Hvite riddere med engelsk egg

Kinderegget gir deg bare tre ting på en gang. Vil du ha fire, trenger du et engelsk egg.

En tallerken med hvite asparges – ferske og perfekt kokt, servert med smør – er en smaksopplevelse i seg selv. Hvis man ønsker å supplere disse hvite ridderne med noe, er det lett å ønske seg både egg, kjøtt, noe salt og noe sprøtt. Men det er jo fire ønsker på en gang ... og det finner du ikke engang i et kinderegg. Med med et engelsk egg, derimot, er dette fult mulig!I tillegg til at det engelske egget oppfyller alle de fire ønskene våre, ser det litt annerledes og morsomt ut på tallerkenen.Hva er så et engelsk egg? Kort fortalt er det et smilende, skrelt, kaldt egg som pakkes inn i kjøttfarse og paneres. Når det blir fritert, får man en knasende sprø skorpe. Innenfor er det smaksrik fast kjøttfarse, og i kjernen en rennende eggeplomme.Tjuvtrikset her er å kjøpe en rå salsiccia-pølse i butikken. Med ett snitt er farsen ute av tarmen, og den kan pakkes rundt egget. Selve friteringen foregår i en kjele og gjøres i fred og ro på kjøkkenet mens gjestene sitter ved bordet og gleder seg.Og så var det de hvite aspargesene, som er mindre kjent enn de grønne. De to typene er nær beslektet, men smaker nesten like forskjellig som de ser ut. Mens den grønne smaker «grønt», om man kan si det slik, smaker den hvite mildere. Den hvite aspargesen kan også være litt bitrere, men det nøytraliseres enkelt med litt sukker sammen med saltet i kokevannet.Grønne asparges serveres aldri helt gjennomkokt, da mister de både smak og identitet. Den hvite må derimot være helt kokt, på grunn av bitterheten.Jeg bruker begjærlig ramsløk nå på forsommeren som den er i sesong. Denne «nordiske hvitløken», som den også blir kalt, passer perfekt til den vårlige aspargessmaken. Ramsløksmør blir til på to minutter, og er den best tenkelige saus til asparges og egg.Asparges og eggIngredienser (4 personer)1 rå salsiccia-pølse, Jacobs utvalgte4 egg100 g mel1 egg (igjen ...)100 g panko12 blader ramsløk6 dl olje til fritering16 hvite asparges2 liter vann60 g salt40 g sukker8 ss smørœ sitronFramgangsmåteEngelske egg: Kok opp vann, slipp eggene nedi og kok dem i nøyaktig 9 minutter. Ha dem raskt over i rennende kaldt vann. Knus dem litt mens de ligger i vannet til avkjøling. Da sniker vannet seg under skallet og det blir lettere å skrelle. Etter skrelling drysser du litt mel på egget, det gjør at egget limer seg bedre til farsen. Snitt opp tarmen rundt salsiccia-pølsa. Med rene, nyvaskede hender presser du ut farsen, og lager fire like store baller. Klem farseballen flat i hånden, legg egget på farsen og pakk det forsiktig inn slik at hele egget er dekket. Gjør dette med alle eggene. Rulle dem så i mel, deretter sammenpisket egg og til slutt panko.Varm opp oljen til 150 grader. Friter egget i minst 3-4 minutter. Da skal det skal være fint i fargen, sprøtt i skorpen og lunt i midten. Dele egget med en skarp sagekniv, og velt begge halvdelene over på siden med en gang, slik at eggeplommen ikke renner ut før den er på tallerken.Hvite asparges: Skrell aspargesene med en aspargesskreller. Kok dem i saltet og sukret vann til de er møre, cirka 5 minutter. Legg dem på tallerken og overøs dem med varmt ramsløksmør.Ramsløksmør: Kok opp smøret. trekk det til side. Press i sitron, dryss i litt flaksalt. Ha i finsnittet ramsløk. Hell rikelig med dette smøret over aspargesene.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også