Det gode været i hele sør-Norge har satt fart på modningen av norske jordbær. Hvis dette været holder vil vi se større mengder omkring midten av juni og antakelig kan alle få norske bær til St. Hans, melder Opplysningskontoret for frukt og grønt.Det er ingenting som smaker sommer som norske jordbær. Men vet du hvorfor? Klimaet i Norge gjør nemlig at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter er forklaringen.- Et perfekt jordbær skal være rødt, rundt, søtt og fast, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Lukk øynene og kjenn den deilige smaken - perfekt balanse mellom sødme og syre – ren nytelse.
Norsk sesong utvides
Stadig flere kjøper bær for å kose seg med, og jordbær er favoritten. Totalt spiste nordmenn i snitt 3,26 kg jordbær i 2015, en andel av dette er import. Jordbær er godt hele året, men det er noe spesielt når de norske jordbærene kommer i butikken – da er det sommer. Den jordbærsorten vi spiser mest av i Norge er Korona. Det kjennes igjen på at hamsen sitter godt fast. Sonata er en nyere sort på det norske markedet. Det er stort og flott, og har bra holdbarhet. Jordbær dyrkes i hele Norge, med hovedvekt på Sør-Norge. Den norske sesongen starter normalt i juni. Nøyaktig tid avhenger av vær og temperatur.De norske jordbærprodusentene jobber for å forlenge den norske sesongen, blant annet ved å ha en plast-tunell over bærene. På denne måten kan vi få norske jordbær litt tidligere, og seinere.- En forutsigbar produksjon av bær i Norge, krever forutsigbare klimaforhold, sier Simen Myhrene i Norske Jordbær DA som dyrker jordbær i Sylling, Skoger og Grimstad sammen med Bjørn Ekeberg. Tunnelene hjelper oss til en litt tidligere og seinere sesong, samtidig som det beskytter mot kraftig regnvær, som lett kan ødelegge bærene.En kultur som er skjermet for vær og vind vil også gjøre høstearbeidet mer effektivt.