Anvendelig og ujålete fra Piemonte

Carussins biodynamiske barbera kommer i litersflaske, med en gammel kjenning på etiketten.

Mange har nok lagt merke til Asinoi, vinen som prydes av det skjønne eselet med blomster og korn i munnen. Det er faktisk portrett av et av eslene på vingården Carussin i Piemonte. Nå har Carussin lansert Completo - også på denne etiketten har de funnet plass til en av gårdens sjarmtroll.- Den enkle og jordnære etiketten signaliserer at Completo er en ekte hverdagsvin, sier importør Jørgen Ljøstad i Non Dos.Vinen er laget på naturlig vis – uten bruk av snarveier og tilsetningsstoffer. Den har ikke fatpreg, og er gjerne økologisk eller biodynamisk sertifisert. Nakne viner / naturviner er usminket, ren og levende – og inneholder kun druer og eventuelt litt svovel.Completo er saftig og har lite tanniner. Dette er en eksepsjonelt anvendelig allrounder som passer kalv, svin, fugl, pinnekjøtt, pizza, torsk, italienske pølser eller pastaklassikere som spaghetti bolgonese. Completo klarer å matche en usedvanlig bred meny, og klarer seg også fint på egenhånd.- Den intense frukten og det lave tannininnholdet gjør at Completo også er nydelig til retter det kan være en utfordring å matche med rødvin, for eksempel familiens fredagstaco, tipser Ljøstad. Det lille familieforetaket Carussin lager upretensiøse viner som like gjerne kan nytes til lunsj som til middag.Carussin som eies og drives av familien Ferro-Garberoglio ligger i de grønne piemontesiske åsene i San Marzano Oliveto i Asti.Bruna Ferro tok over vingården etter sin far i 1988, og har lagt om hele gården til biodynamisk drift.I tillegg til vindruer dyrkes det nå også frukt og grønnsaker på biodynamisk vis på Carussin-gården.På gården hos familien Ferro-Garberoglio bor det ti esler som nærmest er som familiemedlemmer å regne, samt to sauer, fem hunder, tre katter og en undulat.Her finner du også en pub hvor du kan nyte vin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke.- Completo er ikke minst et glimrende sted å starte for dem som ønsker å teste nakenvin for første gang, sier Ljøstad.Vinen har en klar og kald rubinrød farge, med hint av fiolett. Den dufter av moreller, syrlige kirsebær, bringebær, modne rips, blå plommer, røde epler og mandler, og har florale, urtepregede, krydrede og jordlige toner og et streif av lær.Completo er en ren og slank vin som kjennes myk og har svært lette tanniner.Vinen smaker av modne sursøte røde kirsebær, samt friske og søte bringebær, med kryddertoner som avrundes i en saftig finish med toner av røde bær.Completo er laget av druer som kommer fra vinmarkene i Agliano Terme i Nizza Monferrato som er fra 1960 og fra markene i San Marzano Oliveto i Asti som er fra 1981.Jordsmonnet her består av kalkholdig leire, og er i all hovedsak plantet med barbera, som er brukt i Completo, men i den eldste vinmarken er det også en liten andel dolcetto.Gjør gjerne som italienerne, drikk den fra små kjøkkenglassMosten er spontangjæret med 14 dager skallmaserasjon. Mosten ble pumpet over tre ganger om dagen i løpet av fermenteringen, og omstikking ble gjort tre ganger før vinen ble tappet den siste uken i november 2015. Ingenting er tilsatt bortsett fra 50 mg/l svovel like før tapping. Carussin dyrker etter biodynamiske prinsipper, og bruker nøytrale fermenterings- og modningstanker. De tilsetter så lite svovel som mulig, og da kun ved tapping på flaske. Mens druene ennå står ute på markene gjødsles det utelukkende med kompost, og om høsten graver Carussin ned kuhorn med fersk møkk i jorden, hvor de blir til våren. Det styrker strukturen og pH-verdien i jordsmonnet, og stimulerer til spiring og rotvekst, aktiviserer mikroorganismer og fremmer opptak av nitrogen i jordsmonnet, som bidrar til nedbrytning av mineraler og kan forhindre forhøyetsaltinnhold.Litersflasken med Carussin Unlitro Completo 2014 har en pris på 179,90 kroner, og er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg. Den er drikkeklar nå, men kan også lagres.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også