Duggfriske rosa dråper på solterrassen

Biokult Zweigelt Rosés blomstrende duft og smak av solmodne røde bær setter en frisk ramme rundt sommerkvelden på terrassen.

Biokults rosé har en mild og sval duft av lyse røde bær og urter, innslag av krydder.Vinen er frisk, ren, slank og saftig, og smaker av røde bær og urter. Den har ettersmak med bra lengde og en lett mineralsk avslutning.Den vakre og klare skarlagenrosa fargen kommer fra drueskallene. Det er her fargestoffene sitter. Etter at druene er presset er skallene i kontakt med mosten lenge nok til at vinen får farge. Deretter fjernes drueskallene, og mosten behandles videre som en hvitvin.Rosé Zweigelt 2015 er produsert med tradisjonell vinifikasjon med blant annet spontangjæring, 12 timers maserasjon og ståltankmodning før tapping.Økologisk druemost inneholder et bredt spekter av naturlige gjærsopper, ofte kalt villgjær. I stedet for å drepe disse og tilsette industrigjær, har villgjæren fått fritt spillerom.- Det bidrar til vinens ekte og ærlige karakter, forklarer Angela Michlits som har vært ansvarlig for vinifikasjonsprosessen. Hun forklarer at det handler om å legge til rette for at naturen skal gjøre jobben selv, med minst mulig innblanding fra mennesker.

- Sommeren var varm og tørr, men et par regnskurer kom akkurat i tide. Høsten var stort sett også tørr, slik at druene fikk oppnå perfekt fysiologisk modning i fred og ro. Samtidig var innhøstingen helt optimal, og fravær av regn og dermed råtesørget for at hver druetype kunne plukkes på det perfekte tidspunkt, sier importør NosDos. 2015-årgangen har høyere modning og dermed noe lavere syre enn normalt. Samtidig har vinen en energi og struktur som gjør den åpen og tilgjengelig som ung. Druene er høstet fra 5-25 år gamle vinstokker på vinmarker med jordsmonn av sandholdig leire, som er perfekt for zweigelt-druen, beliggende mellom 120 og 150 meter over havet, Rosé Zweigelt passer skalldyr, fisk og lyst kjøtt, eller alene til en flott sommerkveld på terrassen - Alt i alt opplevde vi dette som et valg der du får valuta for pengene.
GårdeneBiokult består av et knippe økologisk sertifiserte vingårder som holder til på steppene i Burgenland helt øst i Østerrike, mellom foten av Alpene i vest og den ungarske grensen i øst. Mellom vinrankene spirer det grønt gress, ville urter og blomster som sørger for å tiltrekke seg en rekke ulike nyttige insekter, meitemarker, mikroorganismer og gjærsopper.Burgenlands 2000 årlige soltimer sørger for at området er perfekt for å dyrke røde druer som zweigelt. Det flate steppelandskapet her sørger for varm stavind som avkjøler vinrankene på varme sommerdager, mens innsjøen Neusiedlersee holder på sommervarmen og forlenger vekstsesongen utover høsten.- Vi lever og ånder for å skape og opprettholde en sunn og levende jord. For å kunne lage ærlige viner er det viktig å ha respekt for og bli kjent med naturen. Bare på den måten kan vi bevare jorda og lage viner som faktisk smaker av stedet de kommer fra, forteller Michlits .Vi dyrker jordenPå Biokult-gårdene brukes det ingen kjemiske sprøytemidler i vinmarkene.- Kult-delen av navnet sier noe om hvor høyt vi setter den naturlige tilnærmingen – vi dyrker jorden, både bokstavelig talt og i overført betydning, sier Michlits.Alle vingårdene er sertifisert økologisk av Austria Bio Garantie og er medlemmer av BIO AUSTRIA, som er Østerrikes største økologiske organisasjon. Produksjonskravene for BIO AUSTRIA er i mange tilfeller strengere enn kravene som stilles av EU.DrueneZweigelt-druen er en krysning av de lokale østerrikske druene blaufränkisch og st. laurent.- I Biokults rosé får druen virkelig utfolde seg og demonstrere hvordan den har blitt tildelt det beste fra sine forfedre, med saftige røde bær og krydrede toner fra blaufränkisch-delen av familien, supplert med st. laurents kjølige eleganse og sødmefulle frukt, forteller importøren Non Dos.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også