<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik reiser du utenlands med hund

Å ta med hunden på utenlandsferie er fullt mulig, men det krever litt forberedelser.

    Publisert 5. juli 2016 kl. 14.22
    Oppdatert 6. juli 2016 klokken 08.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 382 ord
    Beagle-hund - Foto - Scanpix

    Når ferien står for døren er det mange som gruer seg til å levere firbeinte familiemedlemmer på kennel.- Det er absolutt mulig å reise på ferie med både hund og katt. Men skal du til utlandet krever det litt forberedelser, forteller veterinær Torunn Schiefloe hos Levanger Dyreklinikk.Schiefloe har allerede stemplet ut passene til årets feriereisende hunder og katter.

    - Uansett hvilket land du skal til så må hunden eller katten ha ID-merking med chip og et gyldig pass, sier hun og understreker at det er viktig å passe på at passet er korrekt utfylt.Gyldige pass skal inneholde eiers navn og adresse, hunden eller kattens chip-nummer samt dato da chip ble avlest eller satt inn.Sverige er det landet det er «enklest» å ta med hunden til.- Man må sjekke reglene for det landet man skal reise til. Det varierer fra land til land hva som kreves. Men for å få hunden hjem igjen fra Sverige, så må den ha chip, gyldig pass og en gyldig veterinærattest i pass om gitt ormekur, forteller Schiefloe.Gyldig ormekur vil si at dersom du er hos veterinær som gir hunden ormekur og stempler i passet onsdag kl 10:00 kan du krysse grensen hjem til Norge når som helst mellom torsdag kl. 10:00 og mandag kl. 10:00. Du kan oppsøke veterinær i Norge eller Sverige, men er du i Sverige mer enn 5 døgn må du altså oppsøke en svensk veterinær.RabiesvaksineNår du kommer fra en rekke andre land som Danmark, Tyskland eller Spania stilles det også krav til rabiesvaksine. -Rabiesvaksine må være satt og ført inn i gyldig pass minst 21 dager før du skal hjem. Norge er imidlertid ikke alene om å kreve gyldig rabiesvaksine, så i mange tilfeller er det greit å la disse 21 dagene gå før du reiser ut av Norge, sier Schiefloe.Det er også smart å beskytte hunden mot smitte fra parasitter og sykdommer vi ikke har i Norge, selv om myndighetene ikke stiller krav til dette.- Leishmania-parasitten overføres via sandmygg i Sør-Europa. Du kan enkelt beskytte hunden din mot dette med en reseptbelagt spray fra veterinæren. Bakteriesykdommen leptospirose som finnes mange steder i Europa og dessuten også kan overføres til mennesker er det også greit å vaksinere hunden mot, råder hun og minner om at man selvsagt også må huske å følge opp det norske vaksineprogrammet.