Forleng sommeren med en spansk en

I de mange lokale sider-barene i Asturias-provinsen i Nord-Spania serveres sideren på imponerende vis.

Den tradisjonelle skjenke-teknikken «el escanciado» innebærer at man holder glasset på skrå, holder flasken over hodet, og skjenker. Det er litt som å surfe – det ser lett ut når andre gjør det. Hegnar.no forsøkte, men etter å ha tømt sider på de andre smakerne endte vi opp med å helle sideren over i en karaffel i stedenfor.- Den skjenkes slik for å lufte sideren, forklarer importøren som legger til at dette gjøres både for å fremheve aromaene, og for å få noe av den volatile syren til å fordampe.Sideren vi prøvde, Amandi Valdedios Sidra de Asturias Natural, er ikke tilsatt kullsyre eller andre tilsetninger, men i flasken blir den på naturlig vis lett perlende.Den viktigste siderkommunen i Asturias er Villaviciosa som har rundt 15.000 innbyggere. Navnet Villaviciosa betyr «den frodige dalen». Her ligger makstemperaturen i gjennomsnitt på rundt 22-23 grader om sommeren, mens den synker til 12-13 grader om vinteren. Somrene er generelt varme med høy luftfuktighet og mye sol (men også noe regn), mens vintrene altså er kjøligere med mer nedbør. Det er nettopp her det familiedrevne siderhuset Manuel Busto Amandi i 1939 ble etablert av mannen ved samme navn.Turister som vil bli kjent med Asturias-provinsen kan gå «Sider-ruten», og bli kjent med den rike gastronomiske kulturen i dette området som også kalles «Det grønne Spania».Det har blitt produsert sider i Asturias i rundt 1000 år.Over 80 prosent av siderproduksjonen i Spania foregår i dette området, og nesten 80 prosent av siderhusene er familiedrevet.Siden 2000 er det Manuels yngste datter, Consuelo Busto Alonso, som har ledet siderhuset. Hun har blant annet etablert nye produksjonsfasiliteter der tradisjonell erfaring og kunnskap kombineres med moderne teknologi. Siderhuset knuser eplene og lar dem spontanfermentere på tradisjonelt vis. Men tappingen på flasker gjøres med mer «moderne» teknologi.

Sideren har den beskyttede opprinnelsesbetegnelsen PDO Sidra de Asturias, som blant annet innebærer at den må være laget av en av de 22 godkjente eplesortene, dyrket i Asturias og ha et alkoholinnhold på minst 5 prosent.Valdedios er laget av eplesortene durona de tresali og raxao som er syrlige, regona som er bittersyrlig, verdialona som er søt og de la riega som er halvsyrlig.Til sammen danner disse eplesortene og den eldgamle oppskriften håndtverksproduktet Valdedios som er laget av helt ren og naturlig eplejuice. Det er ikke tilsatt kullsyre eller andre tilsetningsstoffer i prosessen, og produktet smaker dermed kun av eplene den er laget av - og stedet der de har vokst.
Valededios har en uklar ravgul farge med gylne toner og grønnskjær, og en kjølig og kompleks duft av friske grønne epler, sitrus, kamilleblomst, nyslått gress, krydder og et hint av røyk.Sideren er egenartet, helt tørr og lett perlende med friskhet og en intens og saftig smak av syrlige epler, frisk sitrusfrukt og urter som munner ut i en lang avslutning med et lett bitt.Bruksområdene er like varierte matkulturen i Asturias. Valededios kan brukes som aperitiff og til tapas eller forretter med spekemat, pølser og chorizo. Den passer også fersk sjømat som krabbe eller grillet lysing med solmodne tomater, eller rustikk og smaksrik bondekost. Denne spanske regionen har dessuten over 40 lokale ostesorter, blant annet Peñatu, Caxigon og Vidiago Cabra, og sideren et helt naturlig valg til disse såvel som lettere tilgjengelige valg på et ostefat.Sideren er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også