Slik øker du kroppens testosteron

Og det beste av alt - du trenger ikke nødvendigvis å ta testosterontilskudd.

- Alder og gener påvirker testosteronnviået. Men det gjør også en hel del andre faktorer som du selv kan gjøre noe med. Som å spise sunt, være fysisk aktiv hver dag, få nok søvn og stresse ned, sier lege Ken Purvis ved Andrologisk senter i Oslo til VG.Ifølge avisen har Purvis vært forkjemper for testosteronbruk, og mener mange menn er underbehandlet og kunne unngått å utvikle beinskjørhet, Alzheimers, hjerteproblemer, belastningsskader og depresjon hvis de hadde fått mer testosteron. Men han er klar på én ting:- Før man vurderer testosteronterapi, kan man med fordel se på egen helse. Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen mener trening er det beste man kan gjøre. - Trening reduserer risikoen for diabetes, som er en vanlig årsak til impotens. Ved å passe på vekten får menn en bedre balanse mellom testosteron og østrogen. Østrogen dannes blant annet i fettvev. Trening reduserer risikoen for åreforkalkning, som også er en årsak til impotens hos noen menn.- Det beste er å trene, spise sunn mat og fremfor alt ikke røyke, sier Madsen til VG.