Dette er måten å si NEI på

Forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum gir deg sine tips til hvordan du kan være mer direkte og dermed enklere å forstå.

Kultur

En stor del av oss ønsker å fremstå som fleksible. Men når tiden ikke strekker til, og gjøremålene er mange, er man nødt til å si nei. Det er ikke alltid så lett.«Vi vil så gjerne være fleksible, men prøver på forsiktig vis å sette foten ned når omgivelsene krever mer enn vi kan makte å levere – på jobben eller på hjemmebane. Men, når vi tror vi setter ned foten med vårt forsiktige «har egentlig ikke tid» Da har vi så vidt satt ned lilletåen, som selvsagt blir valset over med flere krav til hva vi skal levere», skriver forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum i et blogginnlegg.Hun peker på at verdien av å ha kontroll på egen tid og prioriteringer er betydelig, og likevel altfor ofte undervurdert – og dermed nedprioritert.«For, det er i opplevelsen av å selv få styre livet vårt, at nøkkelen til selvfølelse, ro og selvrespekt ligger. Likevel klarer vi ikke å prioritere egne behov, når andre ønsker at vi bidrar», skriver Thunem-Saanum.Saken fortsetter under bildet.

Forfatter og foredragsholderen har satt opp tre tips for tydelig grensesetting:Behold kontrollen- Unngå å gi ut detaljert informasjon når du styrer dagene dine. Svært få mennesker trenger å ha full kontroll på egen tid. Folk tar ofte den tiden de får. Neste gang noen spør når ditt neste møte er, sørg for å svare: «jeg er ledig frem til halv tolv», fremfor å si: «møtet mitt begynner tolv».Det samme gjelder utenfor jobben:- Det er lov å si at det ikke passer, uten at vi må fortelle og rettferdiggjøre hvorfor det ikke passer.Ha en tidsbuffer- La kalenderen din ha luft mellom aktivitetene: Tomrommet mellom to avtaler eller oppgaver fylles garantert opp av ad hoc-situasjoner, transportetapper, behov for mat og drikke eller behovet for en pause, rett og slett.Vær bevisst tiden- Ta aktive valg når du prioriterer, og unngå uttrykk som gir negative assosiasjoner til tiden – eller som forteller at tiden har makt over deg. Jo mer vi forteller oss selv og omgivelsene våre at vi «ikke fikk tid», eller at vi har «dårlig tid», jo mer negative blir vi til egen tidsbruk.

kommunikasjon
jobb
Nyheter
Kultur