- Et lettvint opp-dragelsesverktøy i julestria

Psykologer frykter historier om julenissen kan påvirke forholdet mellom foreldre og barn.

Selv om løgnene om julenissen er i beste mening, bør vi tenke oss om to ganger før vi serverer dem til barna, skriver psykologene Kathy McKay og Christopher Boyle i tidsskriftet Lancet Psychiatry, ifølge forskning.no.Psykologene mener ifølge nettstedet barnas tillit til foreldrene kan svekkes når løgnen blir avslørt. - Hvis forholdet mellom foreldrene og barnet er sårbart, kan den store, langvarige løgnen om julenissen være den siste dråpen. Hvis foreldre kan lyve så overbevisende og over så lang tid, hva annet kan de lyve om? spør McKay i en artikkel hos den britiske avisen The Guardian.McKay og Boyle mener ifølge forskning.no historier om nissen og listen hans over «snille barn» også brukes for å oppnå disiplin.- Det blir gjort klart at ingen barn kan gjemme seg fra Nordpolens NSA-aktige (National Security Agency red. anm.) overvåkning. En tvers gjennom fryktinngytende tanke for en voksen, skriver forskerne, og er kritiske til bruken av en fiktiv, skjeggete tjukkas i rød dress som et lettvint oppdragelsesverktøy i julestria.- Det er kanskje ikke den beste oppdragelsesmetoden. Du snakker om et mytisk vesen som bestemmer hvorvidt barnet får gaver eller ikke, sier Boyle til The Guardian.