Ifølge en ny amerikansk undersøkelse fråtser unge voksne når de ser på TV. Og svært mange har høyere risiko for å sove dårlig, skriver.Over 420 unge voksne mellom 18 og 25 år svarte på spørsmål om hvor mye de så på TV, hvor godt de sov og hvor slitne de var på dagtid. Svarene viste at hver deltaker i studien brukte drøyt tre timer på å se en serie når de først satt seg ned med den.– Vi fant at desto oftere unge mennesker fråtset i TV-titting, desto høyere var deres kognitive årvåkenhet før de skulle sove, sier forsker Liese Exelmans ved Katholieke Universiteit Leuven i Belgia i en pressemelding.Med andre ord, jo oftere deltakerne unte seg et seriemaraton, jo dårligere sov de. Den norske søvnforskeren Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen tror svaret er så enkelt som at flere episoder etter hverandre gjør at sengetiden forskyves.– I tillegg gjør spennende episoder innsovningen vanskelig. Vi vet jo at mange, spesielt unge, ser serier til langt på natt. Og det kan være vanskelig å skru av, når det er på det mest spennende, sier Bjorvatn til NRK, og minner om at det viktigste er å passe på å legge seg til rett tid, og å opprettholde så jevn døgnrytme som mulig.