Foto: Scanpix Meek, Tore

Reduserer risiko for fedme, kreft, slag og infarkt

Å legge om til et plantebasert kosthold kan få enorm påvirkning på helsen din, mener overlege.

– Det finnes mye vitenskapelig dokumentasjon for at kostholdsmønstre som inneholder mindre mat fra dyr, og mer mat fra planteriket enn det er i et vanlig vestlig kosthold, gir store helsefordeler: Redusert risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes type 2, overvekt, fedme, høyt blodtrykk og flere typer kreft, sier Tanja Kalchenko til KK.no.Kalchenko er overlege ved Oslo universitetssykehus, og er leder i foreningen HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold).Mat fra planteriket er blant annet rikt på fiber, som kun finnes i mat fra planter. De inneholder også flere hundre sunne kjemiske forbindelser. – Disse har ulike helsefremmende virkninger. Noen forebygger kreft, betennelse, åreforkalkning og lignende. Det er spesielt kombinasjonen av stoffer som finnes i planter, som kan bidra til bedre helse. Det er gunstig for blodtrykket, og for å normalisere kolesterolverdier i blodet. Dette vil føre til lavere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, sier overlegen.Forebygger kreft– Plantekost kan faktisk forebygge flere typer kreft. Undersøkelser fra ulike land og befolkningsgrupper viser at vegetarianere og veganere har generelt lavere risiko for kreft, sier Kalchenko.Vegetarianere har lavere risiko for kreft i tykktarm, spiserør og magesekk. Veganere har lavere risiko for kreft generelt, og spesielt kjønnsspesifikk kreft (bryst, prostata, eggstokker og livmor), skriver KK.no.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også