Dette kan dempe sultfølelsen

Folkehelseinstituttet presenterte nylig tall som viser at én av fire voksne menn og én av fem voksne kvinner, har en BMI på 30 eller mer, som defineres som fedme, skriver KK.no. Nå viser en amerikansk studie, at valnøtter kan bidra til å dempe appetitten.- Det er en liten studie med få deltagere, men studiedesignet er bra. Den er dobbeltblindet, placebokontrollert og randomisert, som er en av de beste måtene å gjennomføre en studie på, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei til KK.Studien er utført av forskerne Olivia M. Farr and Dario Tuccinardi, og ble nylig publisert i tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism. Deltakerne var alle overvektige.- Valnøtter inneholder både kostfiber og proteiner, noe vi vet gir metthetsfølelse. Dette kan være en av forklaringene på at de som inntok valnøtter følte seg mettere enn de som fikk placebo, som var tistelolje, sier Sandvei.Ernæringsrådgiver Ragnhild Junge synes studien er interessant fordi den antyder at valnøtter kan gi en kjemisk påvirkning i hjernen og på den måten redusere søtsug. Hun mener imidlertid at det trengs flere studier som kan vise til samme funn.Nøttene er rike på sunt umettet fett og flerumettet fett, proteiner som metter, omega 3 og antioksidanter. Valnøtten inneholder også magnesium, som lenge har vært kjent og brukt som et middel for å stoppe søtsug. Det er disse fordelene som har fremmet valnøttene i lang tid, og som har gjort at de har blitt anbefalt i kostholdet, sier Junge.