Åtte ting å gjøre ute med barna i jula

Det er ingen grunn til å sitte inne, mener Norsk Friluftsliv.

Foto: Scanpix

- Nå om dagen er det mange som lar seg stresse, men husk at det beste du kan gi barna dine til jul i år, er faktisk tiden din, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.Her får du Norsk Friluftslivs forslag til uteaktiviteter:

  • Let etter dyrespor: - Er dere så heldige å bo et sted hvor det er kommet snø til jul, er dette en super aktivitet å gjøre med de minste. Kommer dere over et spor dere ikke klarer å gjenkjenne, så ta bilde av sporet, og se om dere finner ut hvem det tilhører når dere kommer hjem, sier Heimdal.
  • Bygg en iglo: - En iglo bygges av snøblokker som legges oppå hverandre, så dette er noe dere kan gjøre selv om det ikke er metervis med snø. Har dere noenlunde tettpakket snø og en skikkelig spade, er dette et perfekt byggeprosjekt, mener generalsekretæren.
  • Turskøyting: - Det kan være greit å ta kontakt med en lokal turskøytegruppe for oppdatert informasjon om hvilke vann det er bra å gå på, forteller Petter Biong i Skiforeningens turskøytegruppe. Skøytestaver med stålpigg i enden gjør at man kan teste hvor tykk isen er. Ispigger, klesskift og kasteline er også lurt, råder Biong.
  • Bålkos: - Skal dere tenne bål et sted med mye snø, kan det være lurt å hardtrampe snøen, og så legge lag på lag med vedkubber oppover, for å unngå at det blir for vått, forklarer Heimdal.
  • Isfiske: - Fordelen med isfiske er at det ikke krever mye teknikk. Man bare går rett til plassen man har lyst til å fiske på – du vet den plassen som alltid er utenfor kastehold på sommeren, borrer hull og slipper ned kroken, sier Knut Johan Ruud i Norges Jeger- og Fiskerforbund. På varsom.no finnes informasjon om issikkerhet, mens på iskart.no kan du sjekke tykkelsen på isen.
  • Skitur: - Man kan mange steder i Norge finne godt skiføre innenfor akseptabel reisevei. Skismøring, en termos og en god matpakke er kjekt å ha. Og husk at det ikke er turens lengde som er avgjørende for barna, men at man har det hyggelig sammen, sier Heimdal.
  • Aketur: - Det er utrolig mye moro man kan finne på i en bakke, og om kvelden kan man også tenne lys for å skape ekstra stemning i bakken, er tipset fra Heimdal.
  • Lete etter stjernetegn: - Aldri er stjernene så flotte som på en mørk og klar vinterkveld, og det er spennende å kikke etter mønstre i mylderet på stjernehimmelen, sier Heimdal. Mange nettsider gir deg navn på stjernebildene, og med litt flaks får du kanskje sett et stjerneskudd eller kanskje litt flakkende nordlys.