En av tre vet ikke at de har diabetes

En av tre som har diabetes type 2 går trolig med en ukjent diagnose, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Diabetes - Foto - Scanpix
Kultur

– Det er veldig farlig, fordi kroppen ødelegges sakte av forhøyet blodsukker og insulinmangel, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet til VG.Ifølge avisen har omkring 245.000 nordmenn diabetes. Av disse anslår man at om lag 28.000 har type 1 og 216.000 har type 2. Det er spesielt den sistnevnte typen som kan være vanskelig å oppdage.– En del får ikke stilt diagnosen før de får komplikasjoner på øyne, nyrer, føtter, hjerte og kar. Det er veldig dumt. Når du først har fått komplikasjoner av diabetes type 2, kan man sjelden reversere det, sier Allgot.Men ifølge generalsekretæren er mørketallene på vei ned, ettersom det har blitt lettere å stille diagnosen med kun en blodprøve som måler langtidsblodsukkeret.(©NTB)

diabetes
Nyheter
Kultur