Frukten og grønnsakene vi kaster mest av

Syv produkter står for omtrent halvparten av alt det som kastes fra frukt og grønt avdelingene, ifølge ny svensk studie. 

Kultur

Tre forskere fra Karlstads Universitet i Sverige har kartlagt matsvinnet i frukt- og grøntavdelingene i tre store ICA-butikker i Sverige, skriver forskning.no.I Norge kaster vi hvert år over 350.000 tonn mat, ifølge matsvinn.no. Forbrukerne ståre for det meste av svinnet, men det kastes også mye fra butikkhyllene. I butikken er det brød, ferske grønnsaker og frukt det kastes mest av.Anne Marie Schrøderer er kommunikasjonsansvarlig for Matvett, næringslivets satsning for å minske matsvinn.- Matsvinn er ikke lønnsomt for virksomheter eller for samfunnet generelt. Det er viktig at vi utnytter ressursene godt, sier hun til forskning.no.- Butikkene registrerer alt de kaster. Vi fikk tall på innkjøpspriser, og utbetalinger forbundet med avfallshåndtering. Så har vi også vært i butikken sammen med personalet og sett på deres rutiner, sier Lisa Mattsson, en av forskerne bak studien, til forskning.no. De syv produktene som kom dårligst ut var banan, eple, tomat, salat, paprika, pære og druer. Disse stod for nesten halvparten av det totale svinnet.Bananen kom absolutt dårligst ut. Denne frukten har det med å gå fra å være gul til brunprikkete ganske raskt. Bananen har også den høyeste klimapåvirkningen.- Til bananens forsvar, så er det en veldig høy omsetning av denne frukten. Dette gjelder også epler og tomater. Når det gjelder paprika og pærer så er det en høyere andel som kastes sett i forhold til det totale salget.Svinnet som hadde aller størst økonomiske konsekvenser for butikkene var salat og friske urter. Salaten alene stod for 17 prosent av kostnadene for frukt- og grøntsvinn.- Heldigvis er det sånn at det å jobbe for å minske svinnet tjener både miljøet og butikkene selv. Jeg tror absolutt det vil være mulig å få til, sier Mattsson.

frukt
grønnsaker
matsvinn
mat
Nyheter
Kultur