Fyr riktig - Tre av fire fyrer feil

De fleste tenner fra bunnen av bålet når de skal ha fyr i ovnen eller peisen. Men det er feil.

Kultur

I en undersøkelse Norstat har utført for Norsk Varme svarer tre av fire at de tenner på nederst. Kun 14 prosent gjør "riktig" - å tenne på øverst.- Dette er uvant for mange, og stikk i strid med det man lærte som barn, sier Svein-Olav Barikmo fra bransjeforeningen Norsk Varme. Det er særlig nye ovner som trenger god trekk i opptenningsfasen for å gi god effekt. - Mange sliter med sot på glass og mye røyk. De opplever at problemet forsvinner når de legger knusk og tennbriketter på toppen av veden før de tenner på, sier Barikmo. Tips for riktig fyring

  • Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 prosent. Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Samtidig avgir tørr ved også mindre partikkelutslipp. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn rundt ett døgn før den skal brukes. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe.
  • Tenn på fra toppen. Da vil gassene som avgis når veden varmes opp også antennes og gi varme fremfor å forurense. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis. Opptenningsveden bør være på rundt fire centimeter i diameter. Legg to til tre opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.
  • Hold døren oppe til det er god fyr. Vær sikker på at veden tilføres nok luft. Av og til kan det vær nødvendig å åpne ett vindu. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 minutter). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. 
  • Tenk miljø. Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved å la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.

fyring
ved
Nyheter
Kultur