Hjem fra juleferie? Her er syv tips til en trygg biltur på vinterføre

Foto: Scanpix
Kultur

Biltur på vinterføre kan gi noen ekstra utfordringer for både bil og sjåfør, skriver Sparebank 1 SMN som gir syv tips for en trygg biltur på vinterføre. 1. Kjør mens det er lyst. Forskning viser ifølge Trafikksikkerhetshåndboken at det er 50 prosent økning i ulykkesrisikoen utenfor byene når det er mørkt, og 30 prosent økning i byene.2. Sjekk værmelding, kjørerute og føre. Unngå de verste periodene, vinterstengte veier og kolonnekjøring.3. Pakk bilen trygt. Løse gjenstander kan være livsfarlige i en ulykke. En feilpakket bil kan også påvirke hvor godt feste bilen har på veien.  4. Sørg for gode dekk. Det kan være lurt å spyle dekkene slik at småstein og salt forsvinner. Det er også lurt å sjekke at boltene sitter godt og at det er riktig lufttrykk.5. Vær uthvilt. Ikke legg ut på biltur i dagen derpå-form, om du er syk eller sliter med konsentrasjonen. 6. Legg fra deg mobilen. Trygg Trafikk kan melde om at forskning viser at sjåfører som tekster på mobilen mens de kjører, er like uoppmerksomme som sjåfører med 0,8 i promille. 7. Ikke ta sjanser – og pass farten. Farten bør bestemmes av hvor godt feste du har på veien, og vil naturlig nok mest sannsynlig ligge godt under maksgrensen på 80 km/t.

bil
vinterføre
Nyheter
Kultur