- Morgenkaffe fungerer ikke

Foto: Scanpix

Kaffe kan ha en positiv effekt på hukommelsen, redusere risikoen for Alzheimers og demens, og reduserer også risikoen for depresjon.  Men hvis du drikker kaffe så fort du våkner, vil det mest sannsynlig ha liten effekt, skriver kk.noMichael Breus er klinisk psykolog og «søvndoktor» og sier følgende om morgenkaffen:- Du er veldig dehydrert om morgenen. Når du sover så mister du mye vann, så et glass vann er en bedre start på dagen, sier til Huffington Post, ifølge nettsiden.Søvnekespert Els van der Helm er også av samme oppfatning:- Med en gang du våkner er kroppen i en veldig «groggy» tilstand, noe som gjør at koffein ikke fungerer de første 30 minuttene etter du våkner opp, sier han.Mange er rett og slett avhengig av kaffe for å få en god start på dagen.- Hovedproblemet med å drikke kaffe om morgenen er at det forstyrrer produksjonen av kortisol, som er et stresshormon som blant annet hjelper oss til å våkne. Nivået av kortisol er da høyt om morgenen, og tilføres kroppen koffein samtidig skaper dette ubalanse i produksjonen av kortisol, og koffeinen kan på lang sikt gi mindre effekt, sier ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Malén Gudbrandsgard, ifølge kk.no.Ståle Pallesen er søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen og er derimot positiv til morgenkaffen.- Virkningen av morgenkaffen kan sikkert diskuteres, men det finnes studier som viser at inntak umiddelbart når en våkner, virker positivt inn på mental fungering en time seinere.