Selger leker for millioner

Rettighetshavere håver inn på «Elias», «Knerten» og «Karsten og Petra».

Lisensiering av rettigheter til leker og andre spinoff-produkter linket opp mot filmer og tv-serier er en milliardindustri, skriver Dagbladet. Rundt 30 prosent av alle leker som lages er lisensierte, med Disney som den største aktøren.Også norske filmer har åpnet for en rekke lisensprodukter med spinoff-produkter fra norske barnefilmer.Effekter fra filmene om redningsskøyta «Elias» har ifølge avisen til sammen omsatt for 125 millioner kroner over disk siden 2005.Leker fra filmene om «Knerten» og «Karsten og Petra» er omsatt for 50 millioner kroner hver siden filmene kom i henholdsvis 2009 og 2013, viser tall fra selskapet Torger S. Iversen (TSI), som har lisensrettighetene til å produsere leker fra disse barnefilmene, ifølge Dagbladet.