Syv av ti vil endre matvanene

I aldersgruppen 26 – 39 år ønsker 85 prosent å endre på eget kosthold, viser en ny undersøkelse gjennomført av Skuterud Kløvstad på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Scanpix
Kultur

- Ikke gap over for mye på en gang, er rådet fra Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Gjør noen små enkle grep i hverdagen, som er lystbetont og overkommelig. Andelen voksne som er overvektige har økt betydelig de siste 40 – 50 årene. 56 prosent ønsker å legge om kostholdet sitt for å gå ned i vekt. Undersøkelsen viser at 87 prosent av de som ønsker å redusere på noe vil redusere inntaket av tilsatt sukker, mens 78 prosent av de som vil spise mer av noe velger grønnsaker. 74 prosent ønsker å spise mer fisk og 50 prosent ønsker å spise mer frukt og bær. - Det kan se ut som folk i stor grad er kjent med hva som skal til, sier Gerd Byermoen. Mitt råd er å tenke på alt det gode du kan spise, og spise mer av det. La frukt og grønnsaker være en naturlig del av alle måltider.Mange av oss er vanemennesker, og bare en liten endring kan utgjøre en stor forskjell over tid. Hvis du for eksempel er en av dem som alltid spiser to skiver til frokost, anbefaler vi å velge grovt brød og ha litt ferdige oppskårede grønnsaker til å pynte skivene med. Det gir en hyggelig matopplevelse og en god metthetsfølelse som varer lenger. Et variert innslag av grønnsaker, frukt og bær gir energi, styrker immunforsvaret og hjelper til å holde oss frisk. Blir det lenge mellom lunsj og middag er det fint å ha en banan eller et par gulrøtter i beredskap. 

frukt
grønnsaker
kosthold
Nyheter
Kultur