Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

I fjor drakk vi 12 millioner liter mindre melk enn i 2016

Forbruket av vanlig hvit melk har gått ned med 3,8 prosent per person. Tallene bekymrer både bransjen og kostholdseksperter.

I fjor drakk vi totalt 371.419.000 liter med melk, mot 383.420.000 liter året før. Det er en nedgang på 3,1 prosent totalt. Nedgangen på 3,8 prosent tilsvarer at vi drakk 2,8 liter mindre melk per person i 2017 enn året før.– Melkefallet bekymrer oss ettersom melk er den viktigste, og ikke minst en enkel kilde til jod og kalsium i kostholdet vårt. Nyere forskning viser at jodinntaket hos deler av den norske befolkningen er så urovekkende lavt at behovet for tiltak er akutt. Dette gjelder særlig gravide og ammende, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.Etter anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring anbefaler helsemyndighetene et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter. Minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. Dette kan bidra til å sikre anbefalt inntak av kalsium og jod i et sunt og variert kosthold.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også