Vi spiste mindre norsk ost og drakk mindre melk

For første gang siden 2009 falt forbruket av norsk ost med 2,1 prosent i fjor. Samtidig fortsetter trenden med at nordmenn drikker mindre melk.

OSLO 20050208Ost fra Tine og Synnøve Finden, side om side i butikkhylle. Norvegia fra Tine og gulost fra Synnøve Finden.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Poppe, Cornelius

Mens melkedrikkingen har falt i mange år, har det vært en positiv utvikling for osteforbruket siden årtusenskiftet, skriverNationen.– Vi har hatt enkeltår som har gått noe ned, men siden 2000 har vi hatt en oppadgående trend, sier direktør Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Hun synes nedgangen gir grunn til bekymring, både for melkebøndene og for folkehelsen.– Det er bekymringsfullt fordi osteforbruket har opprettholdt norsk melkeproduksjon og næringsstoffene vi får i oss. Når det er flere som ikke drikker melk, har de fått næringsstoffene i seg via ost, sier hun til avisen.Tross fjorårets nedgang, fikk vi i oss 84,7 millioner tonn norsk ost i fjor, etter cirka 16 kilo per person. I tillegg kommer 2,7 kilo importert ost per person. Det tallet har økt hvert år de siste ti årene, men det samlede osteforbruket per nordmann falt likevel med noen hundre gram per person fra 2016 til i fjor.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker