KjøpLogg inn

Avfeier «sunn, men feit»-teori

Britiske forskere avviser kontant påstander om at fett kan ha en beskyttende effekt mot hjertesykdommer.

Publisert 31. mars 2018 kl. 08.29
Oppdatert 31. mars 2018 klokken 08.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 156 ord

Enkelte forskere har hevdet at overvekt egentlig ikke øker dødsraten, spesielt ikke for eldre. Noen studier har også antydet at overvekt beskytter mot sykdom, det såkalte «fedmeparadokset», skriver forskning.no.En ny studie publisert i tidsskriftet European Heart Journal avviser at det finnes et slikt paradoks. - Enhver offentlig misforståelse om en potensiell «beskyttende» effekt fra fett på hjerte- og slagrisikoen bør bestrides, sier en av forskerne bak studien, Stamatina Iliodromiti ved universitetet i Glasgow, ifølge forskning.no.Forskerne har sett på BMI-verdien til personene i undersøkelsen, og undersøkt om det er en sammenheng mellom dette og hvem som fikk hjerte- og karsykdommer.Verdens helseorganisasjon anser folk med en BMI på 25 og mer som overvektige.- Risikoen for hjerte- og karsykdommer økte med 13 prosent for hver økning på 5,2 i BMI hos kvinner og 4,3 hos menn, opplyser forskerne i en pressemelding som oppsummerer studien.Forskning.no skriver at Forskerne også slår fast at sykdomsrisikoen økte jo mer fett folk hadde rundt midjen.