<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gruer du deg mye?

Går du rundt og gruer deg hele tiden? Til du skal holde tale i juli, eller en presentasjon i morgen? Da er du sannsynligvis ikke alene.

Publisert 1. apr. 2018
Oppdatert 1. apr. 2018
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord

- Vi tenker i gjennomsnitt rundt 60.000 tanker i døgnet. Omkring 85 prosent av dem er bekymringer, påpeker Trond Haukedal, psykolog, foredragsholder og forfatter av blant annet «Solstråleboken», om positiv hverdagspsykologi, ifølge KK.Det er helt naturlig å grue seg. Det handler om at vi ønsker å prestere.- Vi blir ikke følelsesmessig stimulert. Et grunnleggende behov er å føle seg elsket. Når vi ikke gjør det så kompenserer vi med å søke beundring og da blir vi veldig sårbare, sier Haukedal til KK.Det vi egentlig burde er å jobbe med å like oss selv litt mer - da kan vi holde den stabil.Christine Otterstad er coach og mentaltrener. Hun påpeker at vi ofte ser for oss et worst case scenario. Dessuten er vi generelt flinke til å fokusere på det negative.- Og det vi fokuserer på blir fort veldig stort og veldig viktig. Det er jo alltid en mulighet for at vi skal drite oss ut, men det gjelder å trene på å fokusere på noe annet, sier hun til KK.Og når vi er redde for at det skal skje, ser vi det for oss; en film går igjen i hodet vårt, der vi stotrer frem noen utydelig ord som taler i et bryllup.- Da må man gjøre om filmen. Vi bestemmer over tankene våre. Det er det ikke så mange som er klare over, men det gjør vi, sier hun til KK.Se for deg filmen igjen - hva er det du ser? Så bestemmer du deg for hva du vil se, og begynner å øve: du skal aktivt kjenne etter og se for deg den nye filmen i hodet igjen og igjen.- Hovedpoenget er å ta eierskap til det som skjer. Ikke bare tenk at «jaja, jeg er som jeg er». Ta kontrollen, sier Otterstad til KK.