Legger du på deg av å lukte på mat?

Nyere forskning viser at uttrykket «Jeg legger på meg bare av å lukte på mat» kanskje ikke er så fjernt.

En ny amerikansk studie, publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, konkluderer med at mus legger på seg av matlukt, ifølge KK.no.Forbrenningen vår påvirkes blant annet av hormoner som leptin, insulin, glukakon og adrenalin, og luktesansen vil påvirke utskillelsen av noen av disse hormonene slik at musa i forsøket forbrenner mer fett. - Artikkelen viser at når de får fjernet celler som har med luktesansen å gjøre, så får musa økning av noradrenalin, et stoff kjent som kroppens stresshormon. Det igjen fremmer aktiviteten i de brune, samt de beige fettcellene, sier Jørn Sagen, professor ved Universitetet i Bergen, ifølge KK.Disse to fettcelletypene forbrenner fett og sukker og lager dermed varme, i motsetning til de hvite fettcellene som lagrer energi i form av fett. Dette er noe av det samme som skjer når du utsettes for kulde. Da øker utskillelsen av adrenalin og noradrenalin, som dermed øker aktiviteten i de brune og beige fettcellene, skriver nettstedet.Forsøket kan også tyde på at følsomheten for leptin stiger når musa mister luktesansen.  - Leptin er et hormon som signaliserer at man er mett, men som også stimulerer forbrenning. Mennesker og mus som mangler leptin overspiser og blir usannsynlig fete. Mange overvektige har imidlertid mer leptin i blodet enn slanke, og dette er knyttet til at leptinfølsomheten er redusert, sier Lise Madsen ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) til KK.