KjøpLogg inn

Nordmenn går klin sjokos i påsken

Påskehøytiden har ingen sju slag eller faste desserter, men dypt i den norske folkesjela ligger påskebehovet for sjokolade og kakao.

Publisert 25. mars 2018 kl. 10.09
Oppdatert 25. mars 2018 klokken 10.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord

Det norske forbruket av kakao og kakaoprodukter var 6,2 kilo i 2016, mens sjokoladeforbruket per nordmann var 9,3 kilo. Nivået har vært temmelig jevnt de siste ti årene, men før det var det en stigning.– Folk er veldig glad i sjokolade i Norge, det dekker kosebehovet vårt på en glimrende måte, særlig til tider der vi ikke har kaketradisjoner, sier kommunikasjonssjef Robert Rønning i Nidar til NTB.Påsken er en tid der nostalgien og tradisjonene står sterkt og vi har stort behov for sjokolade- og kakaokosen. Godterisalget ligger 30 prosent over årssnittet i perioden før påske, ifølge Rønning.– Vi selger rundt 20 millioner små og store påskefigurer i sjokolade og marsipan til påske. En undersøkelse vi ha gjort viser at 40 prosent av dem som spiser marsipan ikke klarer å se for seg påsken uten. Man skal ikke kimse av norske påskevaner, sier Rønning.KvasisuntDe siste årene har sjokolade- og kakaosalg i verden fått en dytt av flere trender. Nytelses- og gourmettrenden inkluderer kvalitetssjokolade med eksklusive ingredienser og aroma. I tillegg kommer en bevissthet rundt rettferdig handel og bærekraftig dyrking av kakaobønner, og sist, men ikke minst: Helseaspektet. Kakaobønner inneholder massevis av antioksidanter og påstås å være bra for hjerte, hjerne og å motvirke blodpropp. Plutselig er sjokolade blitt sunt?– Nja, jeg vil ikke si det. Kakao inneholder ekstremt mange stoffer som er bra for kroppen, men i en vanlig plate melkesjokolade er det ikke så mye kakao. I tillegg er det mye sukker og fett. Så en liten bit mørk sjokolade om dagen kan være sunt, men å få i seg store mengder melkesjokolade er ikke det, sier Svein-Magnus Sørensen.Han er Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, veldig glad i sjokolade og ønsker å gi folk en forståelse for hva sjokolade kan være, utover de godteriproduktene som det selges mest av.– Smak og kvalitetstrenden gjelder i Norge også. Da jeg begynte for ti år siden var det nesten ingen som kjente til dette, sier han.SuksessingrediensSjokolade faller så godt i smak at den ofte tilsettes andre produkter. Det begynte med sjokoladesmak på is, sjokoladekjeks og sjokoladekaker. Så begynte man å dytte nøtter og tørket frukt i sjokoladen– Det er faktisk ikke så lenge siden man begynte å dekke marsipan i sjokolade, og det er blitt en større suksess enn ren marsipan er, påpeker Sørensen.Rønning i Nidar bekrefter dette.– Til påske har vi kun marsipan dekt med sjokolade. Til jul har vi noen uten. Men den med sjokolade har et større publikum, det er det ingen tvil om, sier han.Sørensen understreker at selv om vi liker å prøve noe nytt i Norge, er det lite som kan slå nostalgien vår ved høytidene.– Både vi, foreldrene og besteforeldrene våre har vokst opp med de samme sjokoladene, og er veldig tro mot dem, sier han.(©NTB)