Vaccibody utvikler skreddersydd kreftvaksine

Nå skal den nye vaksinen testes på mennesker.

- Vi skreddersyr kreftvaksiner til hver pasient. Vi tar immunterapi ett skritt videre, og bruker kunnskapen til å utvikle enda mer persontilpasset medisin, sier president og gründeren i Vaccibody, Agnete Brunsvik Fredriksen, til VG.Vaksinen er ifølge avisen terapeutisk, som betyr at den tas etter at du har blitt syk, og bruker immunforsvaret for å aktivere kroppen til å angripe sykdommen. For å utvikle en persontilpasset vaksine trenger forskerne en prøve av kreftsvulsten samt en blodprøve. Kreftforskerne bruker dette til å identifisere endringene i kreftsvulsten hos hver pasient, og informasjonen brukes til å lage en vaksine som hjelper immunforsvaret til å gå til angrep på svulstene som bærer disse endringene, og dermed drepe kreftcellene - uten å skade friskt vev.- Hvis vi kan få immunforsvaret til å reagere på endringene kan vi minske svulsten eller i beste fall få den til å forsvinne helt, sier Fredriksen til VG.Avisen skriver at det i dag tar tre-fire måneder å utvikle en tilpasset vaksine, men Fredriksen håper å korte ned tiden til fire uker, og estimerer prisen for ett års behandling til om lag en million kroner.Vaccibody, med utspring fra Rikshospitalet, har fått 220 millioner kroner fra norske investorer til studien.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også