Bør du tøye ut etter trening?

Fleksibilitetstrening, bevegelighetstrening, tøying eller mobilitetstrening. Flere bør henge seg på, mener fysioterapeut og personlig trener.

Kultur

- Mobilitetstrening går på å forbedre et leddutslag. Når vi trekker og drar i leddene så vil sener, muskler, leddbånd og leddkapsler etter hvert sette begrensning for hvor stor en bevegelse kan bli i leddet. Etterhvert som man trekker og drar i disse strukturene vil de gradvis «gi etter» og bli mer bevegelige. For de som trener på høyt nivå, så handler det ofte om å bedre bevegelighet for å forbedre teknikken. For mannen i gata handler det ofte om det å unngå smerter og stivhet, forteller Ola Nyeggen Høva, fysioterapeut, personlig trener og daglig leder ved Studio Fysio i Oslo, til KK.- Dette er jo et myteomspunnet tema. Det er mye vi ikke vet om akkurat hva som fungerer best, og hvordan man helst skal gjøre det. Én ting vi vet er at det ikke hjelper mot stølhet, forteller Høva til KK.Etter en veldig tung styrkeøkt er musklene dine såre, og det å tøye og strekke mer på dem da, kan gjøre vondt verre, ifølge Høva.Du bør sette av tid til noen skikkelige mobilitetsøkter.- Noen gjør det som en forberedelse til økta, men da gjerne en lettere form for tøying, for du skal ikke tøye hardt på en kald muskel, sier Høva til nettstedet.At det å tøye ut etter økta ikke hjelper på stølheten forteller også fysiolog John Magne Kalhovde, som er førstelektor ved institutt for helsevitenskap ved Høyskolen Kristiania.- Stølhet kommer av at utrente musklene blir overbelastet. Dette fører til mikroskader inne i muskelcellene og er årsaken til stølheten. Tøying har ingen effekt på dette. De skadene er der, og dette er ganske godt dokumentert, sier han til KK.

trene
Trening
helse
tøye
tøying
vekttap
Nyheter
Kultur