Derfor kan kaffedrikkere være sunnere

Forskere har funnet mulig årsak til at kaffedrikkere er sunnere.

I en lang rekke forsøk på mus kan forskerne fra Tyskland vise at koffein aktiverer et protein som er med på å beskytte celler i hjertemuskelen, skriver forskning.no.Samtidig kan forskerne ifølge nettstedet vise at mus som får en mengde koffein som svarer til fire kopper kaffe daglig for et menneske, har en redusert risiko for å utvikle åreforkalkinger.«Disse resultatene bør føre til nye og bedre strategier for å beskytte hjertet, inkludert hensyn til kaffeinntaket i den eldre delen av befolkningen», argumenterer forskerne i en pressemelding.Den nye studien som er utført av professor Judith Haendeler og professor Joachim Altschmeid fra IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine i Düsseldorf, og den er nettopp offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Plos Biology.Samme effekt hos mennesker?Kjeld Hermansen, dansk forsker, påpeker ifølge nettstedet at forsøkene kun er gjennomført på mus, og det umulig å si om den samme mekanismen finnes blant mennesker.- Hos mennesker ser vi en sammenheng mellom kaffeinntak og lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, men vi vet ikke hvorfor. Vi vet ikke om det er de samme mekanismene i mennesker og mus. Det skal videre forskning belyse, sier han.Flere studier gjennomførtFlere befolkningsstudier har ifølge forskning.no pekt på at kaffedrikkere er mindre utsatt for tidlig død, kreft, slag og diabetes type 2, men studiene har ikke kunnet avgjøre om det er koffeininnholdet som er årsaken.