Er kjøtterstatninger sunnere?

Motivet for å ikke spise kjøtt kan være både helse, miljø og dyrevelferd. Men er det sunnere å droppe kjøtt?

- Hvis en person som spiser dårlig i utgangspunktet kutter ut kjøtt, fisk og eventuelt meieriprodukter, eller bytter ut disse produktene med vegetariske eller veganske alternativer uten å tenke på resten av kosten, er det risiko for å utvikle mangler på flere næringsstoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen, til KK. Hun forklarer videre til nettstedet at de fleste kjøtterstatningsprodukter er laget av soya, hvete, eggehvite, erter eller mycoprotein.- Kjøtterstatninger inneholder ofte like mye protein som kjøtt og gir sunnere fett og mer fiber, men som regel mindre jern og ingen vitamin B12, forteller Andresen til KK.Ifølge ernæringsfysiologen inneholder vegansk ost ofte hovedsakelig stivelse og fett og lite protein, og bidrar derfor lite til kosten ernæringsmessig, men gir mulighet til å lage retter som ligner på «orginalen», som lasagne.Noen vitaminer og mineraler er det vanskelig å få i seg uten mat fra dyreriket. Vitamin B12 får vi hovedsakelig fra kjøtt og andre animalske produkter og D-vitamin og omega 3 fra fisk.Det finnes et stort utvalg av plantemelk som kan erstatte kumelka, der du også får med næringsstoffer det ikke naturlig finnes mye av i planteriket, men de inneholder likevel ikke alle næringsstoffene du får fra kumelk.- Når det gjelder plantemelk bør man velge berikede varianter, men det er viktig å huske på at selv om disse inneholder kalsium og vitamin B12, inneholder de ikke jod, opplyser Andresen til KK.