Hørt om «dead butt syndrome»?

- Rumpemusklene sovner og slutter å fungere.

Nordmenn bruker ifølge Helsedirektoratet rundt 60 prosent av våken tid i ro eller stillesittende, og dette øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Men det er heller ikke så bra for muskulaturen i og rundt rumpa, skriver KK.På engelsk kalles dette for «dead butt syndrome». Altså inaktive rumpemuskler.- Dette er noe som skjer når man for eksempel sitter for mye. Hofteleddsbøyerne blir stramme og den motsatte muskelen, rumpemuskelen, blir forlenget og slapp. På en måte kan du si at rumpemusklene sovner og slutter å fungere, sier Lene Alexandra Øien, personlig trener og gründer av LA Lifestyle, til KK.Dette bekrefter også Jon Ivar Smiseth, fysioterapeut og personlig trener ved STERK Helse AS.- Gluteal amnesi er en term som ble oppfunnet av Dr. Stuart McGill, en korsryggekspert som mente at svakhet i setemuskelen er årsaken til mange av smertene og skadene han rehabiliterer, sier han til nettstedet.- Setet er bygd for variert bruk, og blir bokstavelig talt bare en hvilepute når du sitter. Alle muskler krever belastning og stimuli for å vokse og bli sterkere. Setemuskelen er kroppens desidert største muskel, derfor vil konsekvensene kunne være større om man ikke bruker muskelen, forklarer Smiseth.