En gladmelding til kaffeelskere

Det har vært mange diskusjoner om kaffekoppen er sunn eller ikke. Nå har forskere nok en gladmelding til kaffetørste nordmenn.

Tyske forskere publiserte tidligere i år en studie der de mener at koffeinet beskytter hjertet, samtidig som koffeinfri kaffe er antatt å ha helsegevinster, skriver KK.Nå har norske forskere sett på hvilke matvarer som er våre viktigste kilder til jod. Studien viser ifølge KK at det er meieriprodukter og sjømat vi får mest jod fra, men på tredje plass ligger faktisk kaffekoppen. Kaffe bidrar med hele 11 prosent av jodinntaket.- Traktet svart kaffe er estimert til å inneholde tre mikrogram jod per 100 gram. Det er ikke mye. Derfor har nok heller ikke kaffe blitt tenkt på som en kilde tidligere. Men om en matvare er en god kilde til et næringsstoff kommer ikke bare an på mengden av næringsstoffet i matvaren, det kommer også an på hvor ofte man inntar matvaren og i hvor store mengder, påpeker Monica Hauger Carlsen, førsteamanuensis ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og førsteforfatter av studien, overfor KK.- I eksempelet med kaffe så er det fordi nordmenn drikker så mye kaffe at kaffe bidrar med så mye som 11 prosent av inntaket på gruppenivå, forklarer Carlsen til nettsetdet.Men de aller viktigste kildene er meieriprodukter og sjømat, og er ikke det inkludert i kostholdet ditt så er det vanskelig å få nok.- Vi får jod fra ulike matvarer, men melkeprodukter, og da spesielt brunost, mager fisk som hyse og torsk, er de matvarene som inneholder mest jod per 100 gram, forteller Carlsen til KK.