<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette kan være bra for hjertet

Publisert 26. des. 2018
Oppdatert 26. des. 2018
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 1 ord
+ mer
lead
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Mange personer med åreforkalkning har en kronisk betennelse i kroppen, som øker risikoen for å få hjerteinfarkt og hjertekrampe. Forskere ved Linköpings universitet i Sverige har målt graden av betennelser i blodet hos disse personene, og sett at det er en sammenheng mellom det å ha betennelser og det å ha lave nivåer av antioksidanten lutein, skriver forskning.no.Lutein er et fettløselig stoff som det finnes det mye av i grønne grønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli, persille og erter. Lutein finnes også i andre grønnsaker, blant annet i sitrusfrukter.Den samme forskergruppen har ifølge forskning.no også studert pasienter som allerede har hatt hjertetrøbbel. Når disse pasientene spiser grønnsaker med mye lutein, blir betennelsen i immunceller hos de med hjertesykdommen dempet.I en ny studie har forskerne forsøkt å finne ut hvordan det er mulig å fylle på mest mulig lutein i kroppens reservelager.Spinat er tilberedt på ulike måter, men når den varmes opp, brytes det sunne stoffet mer eller mindre ned. Den mest effektive måten å få i seg mest mulig lutein på er å lage en smoothie og tilsette fett fra melkeprodukter. Når spinaten finfordeles slipper spinatbladet fra seg mer antioksidanter. Fettet øker luteinets evne til å løse seg opp i væsken, skriver nettstedet.