Er knekkebrød sunnere enn brød?

Hva er egentlig forskjellen?

- Mye fullkorn og fiber betyr at kornproduktet er sunt. Det er bra for vekta og er sykdomsforebyggende. Mye siktet hvetemel og bearbeidede produkter slår den andre retningen. Dette gjelder uansett om du velger knekkebrød eller brød, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til KK.Det er ifølge Sundfør knekkebrødet som har mest kalorier per hundre gram.- Det er mer fuktighet igjen i brødet på grunn av høyere vanninnhold. Derfor ligger brød på rundt 250 kalorier per hundre gram, og knekkebrød på 350 kalorier per hundre gram. Men fordi et knekkebrød veier mindre enn en brødskive, vil det oftest være mer kalorier i en brødskive enn i et knekkebrød. Til gjengjeld metter brødskiven mer, sier hun til nettstedet. - Mange bytter ut brød med knekkebrød for å gå ned i vekt. Hvis du bytter en brødskive med et knekkebrød går du jo ned i vekt fordi du spiser mindre, ikke fordi det er noe magisk med knekkebrød, forklarer Sundfør.I tillegg vil knekkebrød som har lite mel og mye frø ifølge Sundfør ligge enda høyere på kaloriinnhold, men de inneholder til gjengjeld mange sunne fettsyrer og mye e-vitamin. En annen ting er at noen typer knekkebrød inneholder mye salt, faktisk like mye salt som i potetgull, skriver KK.- Det er også viktig å vite at knekkebrød har et mye høyere innhold av stoffet akrylamid, fordi det stekes hardere enn brød. Mindre mengder med akrylamid er ikke noe å være redd for, men et høyt inntak ser ut til å øke risikoen for kreft, sier ernæringsfysiologen til KK.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også