Politibetjentens råd for en trygg båtferie

I over 20 år har Øyvind Holm jobbet som havnepoliti. Samtidig er han båtentusiast og har eid både små og store båter. Her er hans beste tips for båtferien.

- Jeg har veldig mange råd, faktisk, sier Holm til NTB om bord på den solide politibåten «Vekteren», som jevnlig patruljerer Oslofjorden.Her har Holm stoppet mang en båtfører som ikke har alt på stell.- Jeg har opplevd folk som kun har med seg NAFs veibok i båten. Det er ikke noe å navigere på sjøen etter, sier han.Men likevel opplever politibetjenten at de aller fleste er stødige, edru og godt forberedt når de drar til sjøs.- Jeg er imponert over båtfolket. Det er veldig bra. Vi tar selvfølgelig mange som gjør gærne ting, det er vanskelig å komme unna det. Men stort sett står det veldig bra til, sier Holm.Selv fikk politibetjenten sin første båt i 15-16-årsalderen, og har siden eid en rekke båter helt opp i størrelsen 42 fot.Han har tilbrakt flere ferier på sjøen og gir her sine råd for å unngå trøbbel:* Sørg for at du har en båt som er sjekket før du drar ut.- Ha båten på service, sjekk motoren slik at du ikke stopper opp på grunn av dårlig vedlikehold, sier Holm.* Ha med deg utstyr nok . Ha med redningsvester til alle om bord. Ha med deg kart. Har du GPS og kartplotter – lær deg å bruke den.* Ha med deg papirkart. - Mange bruker iPad og telefon med diverse kartprogrammer. Men selv om du har elektronisk kartutstyr, ha også papirkart over områdene du skal. Skjærer det seg med elektronikken, så har du kart. Kompass er også lurt å ha, sier Holm.* All kunnskap er fornuftig. - Det er kun påbudt med båtførerbevis for dem som er født fra og med 1980. Men det er ikke forbudt å ta båtførerkurs selv om du ikke må ha det. På kurset lærer du ganske mye om staker, bøyer og sjømerker generelt. Det kan være lurt. Hvis du ikke har noe som helst grunnlag før du drar ut på sjøen, er det fort gjort at det kan skje noe, sier Holm.* Ikke nyt alkohol før du er i land eller har fortøyd og ankret opp. Ikke nyt alkohol mens du kjører båt.* Sett deg inn i ruten. Se litt på kartet. Vær litt forberedt. Planlegg litt. Gå gjennom kartet, se om det er noen vanskelige plasser. Lær deg ruten.- Jeg har selv vært mye nedover kysten. I fjor hentet jeg en båt i Narvik og kjørte til Oslo. Jeg gikk gjennom hele ruten på forhånd. Jeg laget ruten på GPS og så hvor er det lurt å gå, og hvor de skumle havstykkene er, forteller politibetjenten.* Ha en plan B. - Vær forberedt på hvor du kan gå inn dersom du havner i dårlig vær. Finn en havn du kan gå inn til. Sånn at du slipper å sitte og skvulpe ute i bølgene og lure på hva du skal gjøre.* Sjekk lanterner før du drar på tur. - Nede ved kysten er det mange hurtige båter. Hvis en hurtig båt tar deg igjen bakfra, og du ikke har hekklanterne, så ser de ikke at det er en båt der hvis de ikke har radar. Det er mange båter som ikke har radar. Da må de kjøre på GPS, og det blir vanskelig å se andre.(©NTB)