Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang

Et Widerøe-fly fra Bodø til Røst lufthavn ble lørdag loset på fjernstyrt vis, da en helt ny tårnløsning for norske lufthavner ble testet for første gang.

FJERNSTYRT: På lørdag ble et Widerøe fly loset fra et fjernstyrt kontrolltårn fra Bodø til Røst flyhavn, Foto: Eivind Yggeseth

Tårnsenterprosjektet har blitt utsatt en rekke ganger. Men lørdag ble den første vellykkede fjernstyringen fra Remote Tower Centre i Bodø gjennomført for første gang, skriver NRK.

– Etter mange år med planlegging, etablering og testing, er vi svært glade for at den nye teknologien endelig blir tatt i bruk. Fjernstyrte tårn er et viktig bidrag for at vi kan opprettholde en bærekraftig lufthavnstruktur i Norge, samtidig som vi får bygget opp et robust fagmiljø ved tårnsenteret i Bodø, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor i en pressemelding.

Løsningen med fjernstyrte tårn innebærer at Avinor plasserer kameraer og sensorer på flyplassene. Så samles tårnpersonell i et større senter, hvor man driver tårntjenesten til flere lufthavner samtidig.

Det nye tårnsenteret som bygges på Bodø lufthavn, skal stå ferdig i 2020 og blir verdens største fjernstyrte tårnsenter. Derfra vil 15 norske flyplasser bli fjernstyrt – deriblant flyplassene ved Vardø, Røros, Sogndal og Molde.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker