Konsernsjefen sender SAS-aksjen rett til værs

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS kommer med en gladmelding til aksjonærene: Det blir overskudd i 2019. Markedet tok bølgen og sendte aksjen opp rundt ni prosent.

NYE LANGDISTANSEFLY: SAS venter levering av den nye Airbus A350-maskinen i løpet av desember. Flyet på bildet er det første av totalt åtte fly som skal leveres, og ble vist frem til Finansavisen under et fabrikkbesøk på Airbus-fabrikken tidlig i november. Foto: Olav Gram Degnes
Luftfart

Det skandinaviske flyselskapet har gjennom året hatt flere store kostnadsdrivere i regnskapet, hvor den seks dager lange streiken i mars alene kostet bortimot 700 millioner svenske kroner. 

I tillegg har etterspørselen etter flyreiser falt i Sverige, noe selskapet selv har avkreftet at har vært relatert til «flyskam». På toppen av dette har SAS også slitt med en rekordsvak svensk krone mot både euro og dollar.

– Til tross for et utfordrende år er vi glade for en sterk utvikling på tvers av våre operasjoner de siste månedene av regnskapsåret 2019, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS.

Nå forventer flyselskapet at det sammenlignbare resultatet før skatt vil komme inn på 700-800 millioner svenske kroner for 2019.

Ingen flyskam

Dette står i sterk kontrast til uttalelsene etter forrige kvartalspresentasjon, hvor selskapet skrev at «det vil bli vanskelig å nå et positivt resultat før skatt».

Men etter fredagens offentliggjøring av trafikktallene for oktober, som viser at flere trosser den påståtte flyskammen, og flyr med SAS som aldri før.

– Den totale traftikkapasiteten steg med 2,2 prosent og antall passasjerer er opp med 3,6 prosent sammenlignet med oktober i fjor, sier Gustafson, og legger til:

– Vi er glade for å se en forbedret tilbud- og etterspørselsbalanse i Skandinavia og at vårt produkttilbud kombinert med vår målbevisste innsats for mer bærekraftige flyreiser fortsetter å tiltrekke flere kunder til å fly med oss.

Trafikktall SAS oktober inkl. charter


Okt. 19Okt. 18
Passasjerer2,82 mill.3,6 p.p
Fyllingsgrad76,30 %0,7 p.p
Yield1,034,40 %
Punktlighet84 %4,4 p.p.

Nordea-analytiker traff planken

Det er ikke mer enn en drøy uke siden Nordea-analytiker Hans-Erik Jacobsen skrudde opp sine forventninger til SAS, noe han gjorde etter Norwegians nedjustering på kapasiteten for 2020. 

Selv om han fremdeles var bekymret for den svake svenske kronen og fallende svensk innenlandsk etterspørsel, ble aksjen oppgradert til «kjøp», med et kursmål på 17 svenske kroner pr. aksje.

«Dette er basert på et 2020-mål med en PE-multippel på om lag 10x», skrev han.

Det ble omsatt SAS-aksjer for over 183 millioner svenske kroner på Stockholm-børsen fredag. Dette er den høyeste omsetningen i aksjen siden starten av mai. Når avisen gikk i trykken var aksjekursen på 17,69 svenske kroner med en kursoppgang på 8,99 prosent.

SAS er også notert på Oslo Børs, men her er volumet betraktelig lavere enn i nabolandet.

sas
nordea
flyskam
hans-erik jacobsen
Nyheter
Luftfart
Børs