Widerøe: Kunne reddet ruter med mer avgiftskutt

Widerøe sier ruter kunne reddes med 65 kroner avgiftskutt per flysete, mens Jonny Finstad (H) reagerer på at flyselskapet vil ha enda mer kutt enn det har fått.

PÅ BAKKEN: Mandag ble det kjent at flyselskapet Widerøe kutter 4.000 avganger i distriktene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Luftfart

Mandag ble det kjent at flyselskapet Widerøe kutter 4.000 avganger i distriktene fra 4. mai, noe som tilsvarer 15 prosent av de kommersielle flygningene i kortbanenettet i Norge. Stortingsrepresentant Jonny Finstad fra Høyre reagerer på at rutekuttene skjer når regjeringen har gitt Widerøe 40 millioner i avgiftskutt for å avhjelpe den økonomiske situasjonen

– Dette gjør Widerøe for å presse fram bedre rammebetingelser for sin kommersielle flydrift. Det er utrolig skuffende at de vil gjennomføre disse kuttene, sier Finstad til NRK.

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe sier det i realiteten bare ble 28 millioner i avgiftslette og henviser til beregninger fra Avinor.

– Dette har i tillegg blitt mer enn nullet ut av andre avgiftsøkninger, sier hun, og viser til co₂-avgift og flypassasjeravgift.

Brandvoll sier til Helgelands Blad at med en reduksjon i flypassasjeravgiften på 65 kroner per sete, kunne mange ruter vært beholdt. Det er ifølge henne ikke aktuelt å legge 65 kroner på billettprisen i et prissensitivt marked.

Tidligere mandag sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB at kuttene er en liten katastrofe for kollektivtilbudet i distriktene, der småflyene er selve tilbudet mange steder.

Administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe erkjenner at selskapet er i en fortvilt situasjon, og at de med dette kutter helt nødvendig transport i Distrikts-Norge.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier han er bekymret for konsekvensene.

(©NTB)

widerøe
Nyheter
Luftfart