IATA venter fall i flytrafikken

Coronaviruset medfører at den globale flytrafikken trolig vil falle i år, for første gang siden finanskrisen i 2008-2009.

HARDT RAMMET: Beijings Daxing-flyplass er nesten tom, som følge av virusutbruddet. Foto: NTB Scanpix
Luftfart

Den internasjonale lufttransportsforeningen (IATA) melder i en ny rapport at coronaviruset vil svekke flytrafikken i Sørøst-Asia med 13 prosent i år. Organisasjonen opererte før virusutbruddet med en vekstprognose på 4,8 prosent, så nettoresultatet blir trolig et etterspørselsfall på 8,2 prosent fra 2019 til 2020.

Koster 274 mrd. kroner

I praksis innebærer nedturen at de sørøstasiatiske flyselskapene går glipp at nesten 260 milliarder kroner i inntekter, ifølge IATA. De kinesiske aktørene ligger an til å bli ekstra hardt rammet. Rundt 120 milliarder kroner av det forventede inntektstapet stammer fra innenlandsruter i Kina.

Inkluderes også virusets effekt utenfor Sørøst-Asia, er det snakk om et beløp tilsvarende 274 milliarder kroner.

«...dette tapet ville mer enn oppveie dette årets forventede vekst, og resultatet er et fall i den globale passasjeretterspørselen på 0,6 prosent i 2020,» forklarer foreningen.

Forutsetter rask innhenting

I sin analyse forutsetter IATA en V-formet innhenting, lik den vi så i forbindelse med SARS-virusets utbrudd i 2002-2003. En annen forutsetning er at virusutbruddets senter ikke beveger seg fra Kina. I motsatt tilfelle blir de globale skadevirkningene mer omfattende.

«Dette er utfordrende tider for den globale lufttransportbransjen,» konstaterer IATA.

«Flyselskapene tar vanskelige beslutninger ved å kutte kapasitet og i enkelte tilfeller ruter.»

IATAs toppsjef, Alexandre de Juniac, la til at det ventede etterspørselsfallet blir det første siden finanskrisen i 2008-2009.

Krasjlanding på børsene

Nedjusterte inntjeningsestimater og økt usikkerhet har allerede senket mange av de store flyselskapenes aksjekurser.

China Southern Airlines-aksjen har stupt over 11 prosent, siden begynnelsen av året, mens China Eastern Airlines har tapt nesten 14 prosent.

I Europa er Air France-KLM og Norwegian Air Shuttle ned med henholdsvis 8 og 4 prosent. Blant de amerikanske flyaksjene har United Airlines-kursen sunket med 10 prosent, siden nyttår, og for australske Quantas Airways utgjør nedturen over 8 prosent.

coronavirus
coronaviruset
corona-virus
norwegian air shuttle
air france klm
united airlines
quantas
china southern airlines
china eastern airline
kina
luftfart
iata
Nyheter
Luftfart