Norwegian og SAS fikk en helsvart dag grunnet Coronaviruset

Spredningen av Coronaviruset til Europa er dårlig nytt for luftfarten. På mandag falt samtlige børsnoterte flyaksjer kraftig, og aller verst gikk det for lavprisselskapene. 

TØFFE TIDER: Første kvartal er historisk et dårlig kvartal for flyselskaper. Med Coronaviruset i Europa får luftfarten en stor utfordring med å fylle flyene i nær fremtid. Foto: NTB Scanpix
Luftfart

Mandag ble en helsvart dag for europeisk luftfart. Med spredningen av viruset til Italia, og frykt for spredning videre i Europa, gikk flyaksjene på en gigasmell. 

Lavprisselskapene blir ofte hardest rammet, siden helgeturer og impulsreiser ofte blir droppet. Og selv om det er lenge til sommeren er påsken kun en drøy måned unna, og selskapene frykter trolig for bookingene inn mot påsken. Det gjør iallefall investorene.

Lavpriskjemper som Ryanair og easyJet var mandag ettermiddag ned mellom 12 og 14 prosent, og like ille gikk det for Norwegian. 

Norwegian-aksjonærene måtte se aksjekursen falle hele 14,6 prosent før Oslo Børs stengte.

Nedgradering

Og for å gjøre vondt verre for Norwegian var analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier tidlig mandag morgen ute med en oppdatert analyse, hvor kursmålet ble satt til 37 kroner hvor han fremdeles anbefaler investorene om å holde fingrene fra fatet.

ABG er først og fremst bekymret for Norwegians likviditetssituasjon, og frykter en ny emisjon. Spesielt siden flyselskapet hadde nesten to milliarder mindre på bok enn hva ABG hadde estimert.

FRYKTER NY EMISJON I NAS: Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier. Foto: ABG Sundal Collier

« Selskapet må adressere den negative utviklingen i arbeidskapital, spesielt med tanke på at selskapet har gjeldsforfall på 600 millioner kroner og levering av to Dreamliner estimert til 1 milliard i første kvartal 2020», skriver Nystrøm.

Analytikeren frykter en ny emisjon, og er derfor avventende til aksjen.

SAS faller også

I motsetning til Norwegian har SAS nær ti reisemål i Kina, og avlyste for uker siden turene til Kina. Men det er ikke godt nytt for SAS at frykten for lavere reisetakt inntar markedet, og SAS-aksjen var ned rundt 9 prosent den også.

SAS har begynt innfasingen av sine nyeste fly av typen Airbus A350 XWB, som i første omgang skal settes inn over Atlanteren. 

Men også reiselysten til amerikanerne kan bli preget av Corona, og store amerikanske flyselskaper som American Airlines og Delta Airlines var rundt 17-tiden norsk tid ned nær 10 prosent.

SAS, med sitt avvikende regnskapsår, rapporterer tall for første kvartal allerede førstkommende onsdag.

 

norwegian air shuttle
sas
corona-virus
abg sundal collier
petter nystrøm
Nyheter
Luftfart
Børs